CURS DE GPS PER A EXCURSIONISTES

Per al mesos de novembre i desembre propers s'ha convocat el curs anual de GPS per a excursionistes, podeu obtenir el fulletó amb tota la informació clicant AQUI

PROPERA EXCURSIÓ

Realització:


Excursió a la Garrotxa
(Santa Pau - Santa Pau)

(24 de novembre del 2019)
Atenció aquesta és la nova data

Organització:


A
ssociació d'Entitats
Excursionistes del Barcelonès

Inscripcions
Informació per a totes les excursions
Codi QR
Si vols tenir accés a aquesta pàgina des del teu telèfon mòbil en qualsevol moment escaneja aquest codi
Notes importants Properes activitats
Normativa Naturtresc  

PROGRAMA

Sortida de Barcelona: Pl. Catalunya/Portal del l’Àngel.

Hora de sortida: 
7:30 h.

Longitud: 12,450 km aprox.

Durada:
 4:00 h. aprox.

Desnivells:
300 m de pujada i 300 m de baixada

Menjars a càrrec dels inscrits
: Esmorzar en àrea de servei o similar i dinar de motxilla en el decurs de l'excursió.Santa Pau

Itinerari a peu: Santa Pau (495 m) (#), accés a can Font (515 m) (1), coll de Maria (620 m) (2), collada del Grau (870 m) (3), coll de Puigsafont (800 m) (4), la Coma (560 m) (5), accés al Pont (510 m) (6), Mare de Déu dels Arcs (450 m) (7), gorga del Rat-buf (440 m) (8)  i Santa Pau (495 (#)

INSCRIPCIONS

NOU SISTEMA D'INSCRIPCIONS
(per internet i per telèno, es pot triar el que més interesssi). Podeu llegir-ne els detalls clicant aquí

Import de la inscripció: 20 euros (inclou: el desplaçament amb autocar, la documentació i l’assegurança).

Inscripcions per internet
Abans d'iniciar el procés de la inscripció es recomana llegir detalladament el procediment a seguir.

Per a facilitar el procés es pot consultar el tutorial corresponent clicant aquí.

A partir de les 9 hores del dilluns dia 18 de novembre entrarà en funcionament el formulari d'inscripcions que estarà disponible les 24 hores del dia fins que s'esgotin las places disponibles o, com màxim, fins a les 20 hores del dijous dia 21 de novembre.

PAR ACCEDIR AL FORMULARI D'INSCRIPCIONS CLICAR AQUÍ

Pre-reserva de plaça per telèfon
A partir del 18 de novembre de les 17 a les 21 hores, es pot fer la pre-inscripció o reserva de plaça al tel. 616 672 173.
Posteriorment s’ha de confirmar la inscripció per mitjà de l'ingrés (no transferència) de 20 euros al compte ES58 0081 0142 7100 0144 2547 Banc de Sabadell. A l’ingrés s’ha de fer constar el nom dels inscrits.

Si el dia 21 de novembre no s'ha fet l'ingrés es considerarà que la pre-inscripció queda anul·lada i, sense més avís, s'assignarà la plaça a altres pre-inscrits en reserva.

Solament seran vàlides les places pre-inscrites i confirmades segons el procediment establert i en cap cas són transferibles.

Les places estan limitades a dos autocars. Sols es tornarà la inscripció de les places anul·lades que hagin pogut ser cobertes amb altres pre-inscrits.

MÉS INFO: Tel. 616 672 173 (dilluns feiners de 17 a 21 hores.

Descripció de l'excursió

Iniciarem l’excursió a la població de Santa Pau, pel carrer Major i després pel carrer del Pont arribarem a la plaça de Baix, anirem al sud pel carrer de les Costes i en sortir de la població seguirem una pista pavimentada. Arribarem a una bifurcació on seguirem una pista a la dreta. Deixarem a la dreta el Coll i després la Barraca a l’esquerra i pujarem per un camí per assolir la carena de la Costa. Creuarem el coll de Maria i seguirem la pujada cap la collada del Grau on trobarem una pista i la seguirem a l’esquerra. Aviat la pista serà un camí que discorre pel vessant nord de la serra del Grau i que ens portarà molt a prop del coll de Puigsafont. Canviarem de direcció i baixarem a l’esquerra per la vall del torrent de Salgueda. Més endavant deixarem la vall i anirem a l’esquerra per un camí dins el bosc que ens portarà a la Coma, anirem a l’esquerra per baixar a trobar una pista i la seguirem al recte. Deixarem a la dreta l’accés al Pont i després deixarem a la dreta la Plana d’Amunt i can Plana. Aviat deixarem la pista i anirem a l’esquerra fins al santuari de la Mare de Déu dels Arcs, on prendre una pista que ens portarà al Pujol i després a la gorga del Rat-buf, creuarem el riu Ser i seguirem una pista que ens retornarà a Santa Pau.

Mapa
Perfil de desnivells
SANTA PAU

La zona de muntanya té una gran riquesa forestal: abunden els roures, l’arbre més característic (antigament, però, grans sectors de rouredes foren arrasats per convertir-los en terres de conreus), i també els alzinars, que havien estat aprofitats pel al carboneig, a més de les fagedes. A les fondalades hi ha les varietats dels arbres de ribera (verns, oms, salzes, pollancres, etc).
El castell de Santa Pau, bastit en la part més antiga als segles XIII i XIV, és un gran casal de planta quadrada, amb finestrals gòtics (alguns convertits en balconades) que era voltat d’un vall; al NE s’alça la torre mestra, quadrada i airosa, i a la planta baixa hi ha el pati d’armes i l’antiga capella del castell, dedicada a Sant Antoni i a Sant Honorat, que havia estatjat valuoses donacions dels barons de Santa Pau, entre les quals un magnífic retaule d’alabastre gòtic del 1340 amb escenes de la passió i una veracreu, peça notable d’orfebreria del 1391, que encara es venera a la parròquia. La capella fou restaurada el 1766 i tot el castell fou reformat al segle XVII pels Oms. L’ocuparen des de mitjan segle XIX fins al 1969 les monges dominicanes de l’Anunciata, que hi tingueren un col·legi.
L’església de Santa Maria fou bastida en 1427-30, coincidint amb l’època dels terratrèmols, i el 1430 hi fou traslladada la parroquialitat, inicialment radicada a l’església dels Arcs, que s’havia esfondrat. És un edifici gòtic, d’una nau, esvelta, i campanar quadrat; l’interior ha estat renovat. A la parròquia es conserva una interessant col·lecció d’objectes litúrgics. Ja a la Vila Nova, que es comunica amb la Vila Vella a través del carrer del Pont, hi ha l’antic hospital de Sant Roc i Sant Sebastià, fundat al segle XVIII, del qual es conserva la capella.
A Santa Pau es troba el Museu de Lava, on s’exposa tota mena de material volcànic. Mostra, a més, una col·lecció de figures i escultures de Casimir Port. La festa major se celebra per la Mare de Déu d’Agost, amb el ball pla i la tornaboda (berenar popular) als prats de la Bellaguarda. Es conserven textos del ball d’en Serrallonga, similars al de Tortellà, que aquí acabava amb el simulacre de decapitació del bandoler. Dins el marc d’actes de la festa major s’organitza des del 1998 la Nit Remença, durant la qual es reviu la revolta dels remences del segle XV. Per les festes de Nadal la població representa un pessebre vivent des del 1984.
La primera menció del topònim de Santa Pau es troba en un document del 878 en el qual el rei franc Lluís el Tartamut confirma al monestir de Banyoles les propietats que havien estat de l’abat Rímila de Sant Julià del Mont que es trobaven a la vall de Santa Pau; eren formades per Sant Vicenç de Sallent i el lloc de Riudeaza , amb la cel·la de Santa Maria. El castell de Santa Pau apareix ja en un document de vers 929-35, quan el rei franc Radulf el donà al seu fidel Oliba, senyor de Porqueres, tronc de la família dels castlans de Finestres. Aquesta família prengué el cognom de Santapau avançat el segle XIII, amb Ponç (III), senyor de Santa Pau i de Finestres, que decidí d’establir el centre dels seus dominis al castell de Santa Pau i el 1300 atorgà una carta de poblament als habitants de la cellera de la parròquia de Santa Maria (aleshores als Arcs) i als qui anessin a poblar la nova vila, amb exempció dels mals usos i exigències senyorials i determinats privilegis, carta confirmada el 1362 pel seu descendent Huguet de Santapau. La baronia de Santa Pau fou una important jurisdicció que comprenia les parròquies de Santa Maria de Finestres, Sant Aniol de Finestres, Santa Maria de Santa Pau, Sant Esteve de Llémena, Sant Andreu de Sobreroca, les Medes, Sant Miquel Sacot, Santa Maria de Batet, Sant Julià del Mont i Sant Vicenç del Sallent, o sigui els actuals termes municipals de Santa Pau i Sant Aniol de Finestres, i l’antic terme de Batet, incorporat a Olot el 1971.
La família Santapau s’emparentà amb les principals famílies de la noblesa catalana i els seus membres prengueren part activa en moltes de les empreses de la corona catalanoaragonesa, des de Barbaria fins a Sicília i Sardenya. A Sicília adquiriren béns importants, que el 1438 heretà Ramon de Santapau i Cardona, fill segon de Galceran (I) de Santapau, que fou el tronc de la línia secundària dels Santapau de Sicília, marquesos de Licodia i prínceps de Butera. La línia dels barons de Santa Pau continuà a través de Joana, germana de Galceran (I), casada amb Berenguer d’Oms, i els seus descendents s’anomenaren Oms de Santapau. El 1567 el baró Antoni I Oms de Santapau vinculà la baronia als seus descendents agnaticis i, si aquests faltaven, als descendents també agnaticis de la seva filla Anna. Al segle XVIII, el títol de la baronia passà als marquesos de Castelldosrius.

SANTUARI DE LA MARE DE DÉU DELS ARCS

Està situat en una vall afluent de capçalera del Ser, la del torrent dels Arcs, que davalla de Puigsallança, a la serra de Finestres. Una primera església fou edificada entre el 866 i el 877 com a cel·la monàstica del monestir proper de Sant Julià del Mont, dedicada a Santa Maria, com es dedueix del document de Lluís el Tartamut (878), encara que el determinatiu dels Arcs és més tardà (1157). Esdevingué molt aviat (abans del 1118) església parroquial de Santa Pau, fins que els terratrèmols del 1428 enderrocaren el temple romànic i per aquest motiu la parroquialitat fou traslladada a la nova església que es construïa dins la vila. De tota manera, els barons de Santa Pau ordenaren de refer l’església i des d’aleshores constitueix un santuari marià, la Mare de Déu dels Arcs, molt venerat a la comarca. De l’època romànica resten l’absis del segle XII o XIII, amb un bonic finestral, i alguns murs (el timpà, descobert fa uns 35 anys, amb un pantocràtor i els evangelistes esculpits, fou venut a un antiquari de Barcelona). La reconstrucció i les modificacions es feren al llarg dels segles i el frontispici, acabat el 1775, és coronat per un campanar d’espadanya. També són del segle XVIII el cambril i la casa hostatgeria. El 1936 hom destruí un magnífic retaule de gust plateresc, el tron i la imatge de la Mare de Déu (antiga talla de fusta), reproduïda després de la guerra, i una majestat romànica del segle XII. La confraria tenia ja al segle XVII més de 2 000 membres, i era famós el romiatge del mes de maig, on acudien les parròquies de Mieres i el Torn a més de totes les de la baronia. El santuari fou restaurat l’any 2000 i s’hi celebra un aplec al setembre.

NOTES IMPORTANTS

- Solament poden assistir a l'activitat les persones que s'hagin inscrit seguint la normativa vigent.
- S’ha de portar roba adequada al lloc de l’excursió i al clima i calçat adequat per caminar per muntanya.
- La direcció de l'activitat declina tota responsabilitat sobre els danys que es puguin produir els assistents pel no compliment de les normes establertes i/o de les indicacions que es puguin donar en el decurs de l’activitat i podrà no autoritzar la participació de les persones que el seu equipament o que les seves condicions físiques no es corresponguin als mínims que la caminada requereix. 
- La pluja o el maltemps no seran motiu per a suspendre la sortida, si cal hi haurà una activitat alternativa per la zona de l'excursió.
- Es necessari presentar-se en el punt de sortida dels autocars amb temps suficient per poder verificar la relació d'assistents.
- La sortida dels autocars s'efectuarà amb el màxim respecte a l'horari establert.


ÉS IMPORTAT CONSULTAR LA NORMATIVA D'AQUESTA ACTIVITAT A L'APARTAT CORRESPONENT DEL WEB

PROPERES ACTIVITATS (Informació provisional)

Podeu consultar el calendari d'excursions per al 2019 a l'apartat "activitats programades" del menú horitzontal que encapçala aquesta pàgina.