PROPERA EXCURSIÓ
Realització:
 |
NATURTRESC
Hostal Cremat - el Remei - Ripoll
28 de setembre 2025 |
Organització:
 |
PROGRAMA
Sortida i arribada de Barcelona: Xamfrà dels carrers Consell de Cent i Lepant) (Metro L2 Monumental, a 100 metres i L5 Sagrada Família, a 300 metres. Tram F4 Monumental).
Hora de sortida: 7:00 h
Menjars: Esmorzar en àrea de servei o similar i dinar al final de la caminada.
Longitud: 10,0 km aprox.
Durada: 3.00 h. aprox.
Desnivell acumulat:.200 de pujada i 200 de baixada
Itinerari de muntanya: El Cremat, rec de la Font del Perer, el Coll, Vallespirans, molí de Vilardell, el Puig dels Brucs, el Remei, coll del Remei i Ripoll.
Monestir de Ripoll
INSCRIPCIONS
Import de la inscripció: 25 euros per persona.
Inscripcions per internet
A partir de les 9 hores del 22 de setembre entrarà en funcionament el formulari d'inscripcions que estarà disponible les 24 hores del dia fins que s'esgotin las places disponibles o, com màxim, fins a les 20 hores del dijous dia 25 de setembre.
Quan dins el període establert no es pugui accedir al formulari d'inscripcions per internet vol dir que ja no hi ha places disponibles per aquest sistema i que l'única opció que queda és intentar fer la "Pre-reserva de plaça per telèfon" que s'indica a continuació.
PER ACCEDIR AL FORMULARI D'INSCRIPCIONS PODREU CLICAR AQUÍ
Les
inscripcions per internet s'han esgotat, podeu trucar al al tel. 616 672 173 de les 17 a les 21 hores per si hi ha llista d'espera
Si es fa la inscripció per internet és imprescindible realitzar el pagament a través dels sistema establert en el procés d'inscripció. SI NO ES FA EL PAGAMENT EN AQUEST PROCÉS LA INSCRIPCIÓ NO S'HA REALITZAT, per tant, o cal repetir el procés per internet o s'ha de fer la inscripció pel procediment de "Pre-reserva de plaça per telèfon" que es descriu a continuació.
- En el cas de fer la inscripció i el pagament per internet no cal enviar el comprovant per correu electrònic o per Whats App, ja que el fet de formalitzar la inscripció per internet ja significa que s'ha fet el pagament corresponent.
Pre-reserva de plaça per telèfon
A partir del 22 de setembre es podrà fer la reserva de plaça al tel. 616 672 173 de les 17 a les 21 hores.
A continuació cal confirmar la inscripció per mitjà de l'ingrés de 25 euros al compte ES18 3140 0001 9800 1565 5300 Caixa de Guissona.
Pagament de la inscripció:
Sols es pot efectuar per mitjà d'una transferencia a la Caixa de Guissona. Un cop feta la transferència tot seguit caldrà enviar el comprovant per correu electrònic (asenexba@euro-senders.com) o per Whats App al 609 334 872 (no es pot trucar a aquest telèfon), en el qual és imprescindible que consti el nom dels inscrits.
Aquesta serà la verificació d’haver fet el pagament dins el temps establert.
Si el dia 25 de setembre no s'ha fet la transferència es considerarà que la pre-inscripció queda anul·lada i, sense més avís, s'assignarà la plaça a altres pre-inscrits en reserva.
Possibilitat de dinar en restaurant, oportunament es donaran les dades
Notes:
- Solament seran vàlides les places pre-inscrites i confirmades segons el procediment establert i en cap cas són transferibles.
- Les places estan limitades a un autocar.
- Sols es tornarà l'import de la inscripció de les places anul·lades que s'hagin pogut cobrir amb altres pre-inscripcions.
Descripció de l'excursió: Iniciarem l’excursió al restaurat El Cremat, a la carretera C-26, prendrem la carretera en direcció a Ripoll i passats uns 100 metres la deixarem per prendre una pista a l’esquerra, que en principi va força paral·lela a la carretera, aviat deixem una pista a l’esquerra amb el Casal al costat; més endavant la pista puja i deixem a la dreta la masia Baçacs, la pista en porta al Rec de la Font del Perer on trobem una pista que per la dreta prové de la carretera i la seguim a l’esquerra; remuntem per la vall del rec i deixem pistes als dos costats; arribem a una bifurcació on deixem la pista que seguim i prenem un camí que continua la pujada per la vall del rec; més endavant la pista va girant a la dreta, creuem una pista que va a can Maidéu i continuem per la pista; posteriorment deixem a la dreta la pista que va a Sant Esteve de Vallespirans i prenem un camí que puja a l’esquerra que és una drecera de la pista que seguim; fem un llarg tram per la pista sense perdre alçada i arribem a un collet on anirem a la dreta per arribar al puig i ermita de Vallespirans; continuem per la pista que seguíem que aviat gira a l’esquerra en direcció nord i en arribar al molí de Vilardell creuem la riera de Vilardell i arribem a una pista i la seguim a la dreta per dins el bosc; més endavant deixem una pista a la dreta i després arribarem al Mir, que ens quedarà a l’esquerra; arribarem a una pista pavimentada i la seguirem a la dreta; deixarem a la dreta l’accés al Puig dels Brucs on podem admirar un magnífic exemplar de lledoner; continuarem per la pista i creuarem el grup de cases denominat el Remei i els Brucs; continuarem per la pista que seguíem fins arribar a l’accés a l’ermita del Remei, a la qual pujarem i baixarem per l’altre costat per retornar a la pista i la seguirem a l’esquerra per creuar el coll del Remei i seguirem per la pista que ja no la deixarem fins arribar a les primeres cases de Ripoll.
Podeu obtenir el fulletó de l'activitat si CLIQUEU AQUÍ
Mapa (cliqueu a la imatge per ampliar-la)
Perfil de desnivells (cliqueu a la imatge per ampliar-la)

Mas El Mir
és un racó de pau en plena naturalesa. Un oasis de tranquil·litat i benestar, tot una cura per l’ànima. Datat amb registres històrics de 1366 i situat en plena naturalesa a tocar de Ripoll, el mas es mostra ple de caràcter, tant pel seu vagatge en el temps com per la personalitat que tenen els seus ambients acollidors La casa disposa d’àmplis espais comuns, on poder gaudir escoltant un vinil a la sala d’estar, sentir la tranquil·litat d’un bon foc a la ximeneia o simplement deixar-se portar per l’ambient bucòlic d’un entorn amb molta personalitat. L’entorn ens ofereix unes vistes on el temps sembla haver-se aturat, ple de finestres de pau obertes a la naturalesa. Els nostres patis interiors i els exteriors de Mas el Mir estan plens de detalls i de vida.
Mas El Puig dels Brucs
Es tracta d'un dels edificis més importants d'aquest veïnat, tant per la seva importància històrica com per les dimensions de la casa. De planta quadrada o rectangular té una coberta de teula àrab a quatre vents, una façana amb arcades i porxos, i unes dimensions considerables.
Lledroner del Puig dels Brucs
Es tracta d’un exemplar molt interessant situat al veïnat dels Brucs, a l’antiga parròquia de Ripoll. Aquest lledoner (Celtis australis), que és un dels mes grossos i vells de Catalunya és un arbre utilitzat abastament com a arbre monumental a jardins, parcs i places i, antigament, per fer eines agrícoles com forques, pales de ventar, mànecs, jous, etc., tot aprofitant la seva flexibilitat i duració. Es tracta d’una espècie d’arbre que pot viure entre 500 i 600 anys i tenir una alçada de 25 metres.
Santuari la Mare de Déu del Remei
Esmentat al segle XVII, fou ampliat al XVIII i al XIX, destruït el 1936 i reedificat el 1947.
De resultes de la Guerra Civil, l’any 1936, els edificis religiosos de la zona foren saquejats i malmesos. La capella del Remei no en fou una excepció. La preocupació per restaurar-la va gestar-se oficialment a partir d’un escrit publicat al Full Parroquial del 30 de setembre del 1945. Per a tirar endavant les obres es creà una comissió. Les millores s’iniciaren a final de setembre, gràcies a les aportacions dels residents al veïnat del Brucs. Per a sufragar les despeses que ocasionessin les obres, la comissió demanà l’ajut econòmic dels ripollesos. Els ripollesos col·laboraren de forma esplèndida. La inauguració de les obres es va programar per al 12 d’octubre del 1947, festivitat de la Mare de Déu del Remei. Malauradament, un dia plujós, ennuvolat i fred obligà a suspendre els actes previstos a la intempèrie. Malgrat que les obres es donaren gairebé per finalitzades, encara quedava per resoldre la qüestió econòmica. Des d’aleshores fins a l’actualitat, l’aplec de la Mare de Déu del Remei s’ha celebrat ininterrompudament. Alhora, ha experimentat alguns canvis, propis de qualsevol festivitat.
Ripoll
La vila té uns orígens estretament vinculats amb el Comte Guifré el Pelós, qui segons una llegenda creà la senyera, i el monestir benedictí de Santa Maria, amb un important pes en la història de Catalunya.
Però, la personalitat ripollesa s’ha forjat també amb el treball del ferro, la fabricació d’armes de foc, de tant prestigi arreu del món, les associacions, la incidència de les guerres, el modernisme, el ferrocarril…
El topònim de Ripoll, segons algunes hipòtesis, el van crear els primers pobladors del que avui és la vila de Ripoll, en quedar impressionats en veure els rius Ter i Freser, el gran nombre de torrents que en els seus voltants s’escorren i les fonts que brollen pels seus entorns, li posaren el nom de Rivispollens.
Monestir de Santa Maria de Ripoll
La primera consagració de l'església del monestir de Ripoll hi va tenir lloc el 20 d'abril de 888 i es va dedicar l'església a l'advocació de Santa Maria. En el document consta que va ser fundada i edificada «Per voluntat del comte Guifré i de la seva esposa Guinedilda». En aquest mateix acte l'església va ser lliurada a l'abat Daguí i als monjos de la regla benedictina.
Al segle XII es va realitzar una nova portalada en forma d'arc de triomf que és tinguda com una gran obra de l'escultura romànica monumental a Catalunya, amb la imatge central superior de la Maiestas Domini, l'apostolat i escenes de l'Antic Testament.
L'edifici actual és el fruit de la reconstrucció que es va fer al segle XIX tot basant-se en l'obra dels principals abats de Ripoll: l'abat Arnulf i més tard l'abat Oliba.
Algunes característiques són les sòlides construccions amb grans blocs de pedra (cadirat), donant com a resultat gruixuts murs. Els arcs són de mig punt i el sostre se sosté amb voltes de canó i amb columnes adossades. Les façanes s'adornen amb arquivoltes, llaurats timpans i brancals. Els murs a penes presenten calats i les finestres estretes, anomenades sageteres, mantenen l'interior en penombra.
L'església té unes dimensions de 60 metres de longitud per 40 metres d'amplada. Presenta cinc naus, la central amb volta de canó i separada de les laterals per grosses columnes quadrangulars, set absis, creuer als extrems del qual hi ha al costat nord la tomba de Guifré el Pilós -instal·lada el 1982- i al costat contrari la de Ramon Berenguer III, el transsepte està coronat per un cimbori.
La nau té set trams que s'amplien al peus de l'edifici formant dues capelles de planta quadrada de l'amplada de les dues naus laterals, que són la base de les dues torres-campanars. Les naus dobles laterals són dividides per columnes i pilars rectangulars i a sobre dels arcs que formen aquestes columnes hi ha un fris d'arcuacions llombardes.
La portada en forma d'arc triomfal va ser construïda a mitjans del segle XII i és d'un metre de grossor. Està composta per una sèrie de blocs de pedra adossats a la paret de l'església. Va quedar molt deteriorada amb els incendis ocorreguts després de l'exclaustració de 1835. No obstant això, és una bella peça representativa de l'art romànic català. La part frontal està coberta per un relleu realitzat a mitjan segle XII.
El claustre consta de quatre galeries de dos pisos amb arcuacions motllurades de fulles d'acant sostingudes per dobles columnes, si bé als angles hi ha pilars massissos. La construcció del primer pis es va acabar fins principis del segle XVI. El pis superior es va edificar entre els segles XV i XVI. Està format, en cada costat, per tretze arcs semicirculars amb capitells inspirats a l'estil corinti. Els capitells gòtics del pis inferior van ser fets pels escultors Pere Gregori de Perpinyà i Jordi de Déu de Barcelona al voltant de 1390 i la darrera galeria va ser realitzada el 1401 pel mestre Pere Mieres de Girona.
MÉS INFO: Tel. 616 672 173
(els dilluns feiners i els dies establerts per a la inscripció de 17 a 21 hores).
NOTES IMPORTANTS
-
Solament poden assistir a l'activitat les persones que s'hagin inscrit seguint la normativa vigent.
- S’ha de portar roba adequada al lloc de l’excursió i al clima i calçat adequat per caminar per muntanya.
- La direcció de l'activitat declina tota responsabilitat sobre els danys que es puguin produir els assistents pel no compliment de les normes establertes i/o de les indicacions que es puguin donar en el decurs de l’activitat i podrà no autoritzar la participació de les persones que el seu equipament o que les seves condicions físiques no es corresponguin als mínims que la caminada requereix.
- La pluja o el maltemps no seran motiu per a suspendre la sortida, si cal hi haurà una activitat alternativa per la zona de l'excursió.
- Es necessari presentar-se en el punt de sortida de l'autocar amb temps suficient per poder verificar la relació d'assistents.
- La sortida de l'autocar s'efectuarà amb el màxim respecte a l'horari establert.
Fotos segona part del Camí de Sant Jaume a Catalunya i raqueta de neu
2023

Camí Sant Jaume gener |

Raqueta de neu febrer |

Camí Sant Jaume febrer |

Camí de Sant Jaume març |
Camí de Sant Jaume abril |

Camí de Sant Jaume maig |
Camí de Sant Jaume juny |

Caminada a la Platja juliol |

Camí de Sant Jaume setembre |

Camí de Sant Jaume octubre |

Camí de Sant Jaume novembre |
Camí de Sant Jaume desembre |

Camí de Sant Jaume desembre |

Camí de Sant Jaume desembre |

Camí de Sant Jaume desembre |
Fotos Naturtresc 2024
01 Volta per Mont-ral |
02 Banyoles _Besalú |

03 Graugés i Sant Vicenç d'Obiols |
04 Congost de Mu |
05 Sant Pere sd'Aüira |
06 Sant Pau de Segúeries |

06 Sant Pau de Segúeries |
07 Pont Romà de Sant Joan Abadesses |
|
ÉS IMPORTANT CONSULTAR LA NORMATIVA D'AQUESTA ACTIVITAT A L'APARTAT CORRESPONENT D'AQUEST WEB
PROPERES ACTIVITATS (Informació provisional)
Pot consultar el calendari d'excursions per al 2024 a l'apartat "activitats programades" del menú horitzontal que encapçala aquesta pàgina.