CAMINADA DE LA PLATJA

Aquesta caminada que es va haver de suspendre per problemes climàtics i de seguretat, ha estat reprogramada pel dia 29 de setembre.

Les persones que es van inscriure i que sí que hi volen participar hauran de trucar per confirmant-ho al 616 672 173 del 16 al 19 de setembre de les 15 a les 21 hores. Si en les dates indicades, que representa una preferència, no han trucat s'entendrà que renuncien a la reserva i la seva plaça es posarà a la disposició general..

Les persones que es van inscriure i que no vulguin mantenir la inscripció per aquesta nova data poden demanar el retorn de la inscripció a través d'un correu electrònic a asenexba@euro-senders.com en el que hauran d'indicar el compte corrent on volen que se'ls faci la transferència o trucar al 616 672 173 els dilluns laborables de les 17 a les 21 hores.

PROPERA EXCURSIÓ

Realització:

Agrupació
Excursionista
Muntanya

Excursió als Bufadors de Beví i al castell de Montesquiu
(Ripollès-Osona)

(8 de setembre del 2019)

Organització:


A
ssociació d'Entitats
Excursionistes del Barcelonès

Inscripcions
Informació per a totes les excursions
Codi QR
Si vols tenir accés a aquesta pàgina des del teu telèfon mòbil en qualsevol moment escaneja aquest codi
Notes importants Properes activitats
Normativa Naturtresc  

PROGRAMA

Sortida de Barcelona: Pl. Catalunya/Portal del l’Àngel.

Hora de sortida: 
7:30 h.

Longitud: 11,350 km aprox.

Durada:
 3:30 h. aprox.

Desnivells:
250 m de pujada i 350 m de baixada

Menjars a càrrec dels inscrits
: Esmorzar en àrea de servei o similar i dinar de motxilla en el decurs de l'excursió.

 


Els Bufadors de Beví 

Itinerari a peu:Santa Maria de Besora (885 m), pla del Roure Gros (897 m), collada del Beví Gros (870 m), collada de Bufadors (930 m), Bufadors de Beví (960 m), collada del Beví Xic (820 m), Sant Moí (680 m), la Farga de Bevié (615 m) i castell de Montesquiu.

NOU SISTEMA D'INSCRIPCIONS (per internet i per telèno). Podeu llegir-ne els detalls clicant aquí

Import de la inscripció: 20 euros (inclou: el desplaçament amb autocar, la documentació i l’assegurança).

Inscripcions per internet

Abans d'iniciar el procés de la inscripció es recomana llegir detalladament el procediment a seguir. 
Per a facilitar el procés es pot consultar el tutorial corresponent clicant aquí.

A partir de les 9 hores del dilluns dia 2 de setembre entrarà en funcionament el formulari d'inscripcions que estarà disponible les 24 hores del dia fins que s'esgotin las places disponibles o, com màxim, fins a les 20 hores del dijous dia 5 de setembre.

l' accés al formulari d'inscripcions estaà tancat

Pre-reserva de plaça per telèfon

A partir del 2 de setembre de les 17 a les 21 hores, es pot fer la pre-inscripció o reserva de plaça al tel. 616 672 173. 
Posteriorment s’ha de confirmar la inscripció per mitjà de l'ingrés (no transferència) de 20 euros al compte ES58 0081 0142 7100 0144 2547 Banc de Sabadell. A l’ingrés s’ha de fer constar el nom dels inscrits. 

Si el dia 5 de setembre no s'ha fet l'ingrés es considerarà que la pre-inscripció queda anul·lada i, sense més avís, s'assignarà la plaça a altres pre-inscrits en reserva. 

Solament seran vàlides les places pre-inscrites i confirmades segons el procediment establert i en cap cas són transferibles. 

Les places estan limitades a dos autocars. Sols es tornarà la inscripció de les places anul·lades que hagin pogut ser cobertes amb altres pre-inscrits.

MÉS INFO: Tel. 616 672 173 (dilluns feiners de 17 a 21 hores.

Descripció de l'excursió

Sortirem de la població de Santa Maria de Besora per una pista en direcció nord que davalla suau per anar a creuar la riera dels Ferrers, creuada la riera continuarem ascendint per la vall  en direcció nord i deixarem a la dreta, a un nivell més alt, el conjunt d’edificacions dels Ferrers.
Per la mateixa pista continuarem amb poc desnivell fins arribar al pla del Roure Gros, on prendrem una pista a l’esquerra que ens portarà a la collada del Beví Gros. Des d’aquest indret iniciarem la pujada que ens portarà al collet de Bufadors, primer, i després als Bufadors de Beví. Un cop visitada aquesta curiositat geològica iniciarem la davallada cap al coll de Beví Xic, i per la carena de la serra de Bufadors davallem per anar a passar per l’ermita de Sant Moí.
Des de l’ermita i el mas de Sant Moí davallarem fins arribar al nivell del riu Ter, el qual creuarem pel pont del ferrocarril i després d’un petit tram de carretera arribarem a la Farga de Bebié, seguirem la carretera i pel pont d’accés a la Farga tornarem a creuar el riu i aviat anirem a l’esquerra per seguir una pista que ens portarà al Solell i sempre amb el riu a la dreta anirem per pista a un nivell més alt. Creuarem la riera de la Solana i farem la darrera pujada del dia per arribar al castell de Montesquiu.

Mapa
Perfil de desnivells
SANTA MARIA DE BESORA

Es troba al sector septentrional de la comarca d'Osona, a la qual pertany des del 1989, després de segregar-se del Ripollès. El terme, molt muntanyós, s’estén a l’oest del coll de Vidrà, el límit sud va des del cim de la serra de Bellmunt (1247 m), termenal amb Vidrà i Sant Pere de Torelló, a l’est, fins a tocar el Ter, a l’oest, passant per les Fages i pel collet de Bosquetell. El límit nord va des del pla de Marenyol (E) i el sector dels Ferrers fins al Ter, on forma un apèndix entre la riera de Llaés o de Tavèrnoles i el camí de les Dous.
Drena el terme pel sector més meridional, i de llevant a ponent, la riera de la Foradada, que desguassa per l’esquerra al Ter i a la qual van a parar el torrent de les Dous i el torrent de Clarella, i pel sector septentrional, el torrent dels Ferrers, que també desguassa al Ter per l’esquerra dins el terme de Sant Quirze de Besora.
Biogeogràficament, les seves terres es troben dins la vegetació eurosiberiana, i potencialment hi hauria un domini del bosc de roure martinenc (Buxo-Quercetum pubescentis). Part del territori municipal està integrat al Parc del Castell de Montesquiu.
El terme comprèn, a més del poble de Santa Maria de Besora, cap de municipi, el veïnat dels Bevís i un nombre important de masies esparses. És travessat d’oest a est per una carretera local que uneix Sant Quirze de Besora amb Vidrà.

LA FARGA DE BEBIÉ


És una colònia tèxtil centenària en ple declivi. Està compartida entre els municipis de Montesquiu i les Lloses a cavall de les comarques d’Osona i el Ripollès.
Va ser fundada pel suís Edmund Bebié Wild (d’aqueí el sobrenom dels “Suïsos”) tot aprofitant la situació estratègica que ofereix el meandre que dibuixa el riu Ter. En un principi la fàbrica tèxtil només constava d'un molí, el molí de Rocafiguera. La construcció de la fàbrica s'inicià el 1895 i les transformacions cotoneres començaren quatre anys més tard.
En la seva història més recent ha viscut l'acomiadament dels treballadors existents i la fi de l'activitat productiva (març del 2008).

 

ERMITA DE SANT MOÍ

 

Aquesta ermita està situada a proa de la masia que té el mateix nom en el terme municipal de Santa Maria de Besora, tot i que l’accés més curt és des de la Farga de Bebié. Es tracta d’una construcció preromànica (o d’un romànic molt primitiu) probablement edificada a finals del segle X. Es compon d’una breu aula rectangular, coberta amb una estructura de fusta, i d’un absis de planta semicircular molt peraltat
SERRA DELS BUFADORS


És una petita serralada a cavall entre Osona i el Ripollès, en el territori anomenat Bissaura, orientada d’est a oest, encinglerada pels dos costats, però amb la peculiaritat que la seva cresta es partida per una gran esquerda per la que s’hi pot transitar.
Una curiositat geològica que degut a l’estretor de les seves parets fa que les fissures i forats donin a l’exterior i deixin passar l’aire; d’aquí el nom de “bufadors”, ja que quant el vent es fort es pot sentir com xiula. Aquest fenomen, juntament amb la humitat interior, deguda a la poca insolació, crea un microclima molt concret que permet el creixement de plantes que difícilment es troben en altres llocs.
Antigament l’espai havia estat tapiat a la seva entrada i se l’hi havien donat diverses utilitats, entre les que hi ha, la d’haver estat hospital de campanya.


NOTES IMPORTANTS

- Solament poden assistir a l'activitat les persones que s'hagin inscrit seguint la normativa vigent.
- S’ha de portar roba adequada al lloc de l’excursió i al clima i calçat adequat per caminar per muntanya.
- La direcció de l'activitat declina tota responsabilitat sobre els danys que es puguin produir els assistents pel no compliment de les normes establertes i/o de les indicacions que es puguin donar en el decurs de l’activitat i podrà no autoritzar la participació de les persones que el seu equipament o que les seves condicions físiques no es corresponguin als mínims que la caminada requereix. 
- La pluja o el maltemps no seran motiu per a suspendre la sortida, si cal hi haurà una activitat alternativa per la zona de l'excursió.
- Es necessari presentar-se en el punt de sortida dels autocars amb temps suficient per poder verificar la relació d'assistents.
- La sortida dels autocars s'efectuarà amb el màxim respecte a l'horari establert.


ÉS IMPORTAT CONSULTAR LA NORMATIVA D'AQUESTA ACTIVITAT A L'APARTAT CORRESPONENT DEL WEB

PROPERES ACTIVITATS (Informació provisional)

Podeu consultar el calendari d'excursions per al 2019 a l'apartat "activitats programades" del menú horitzontal que encapçala aquesta pàgina.