NATURTRESC
PROPERA EXCURSIÓ: CAMÍ DE SANTIAGO DE CATALUNYA
Tram de Artés a Viladordis

Telèfon per a informació 616 672 173 el dilluns feiners de 17 a 21 hores.

Consulteu directament el web d'aquesta activitat.

Cliqueu aqui

PROPERA EXCURSIÓ

Realització:

CAMÍ CATALÀ DE SANTIAGO

ARTÉS - SANT BENET DE BAGES - VILADORDIS

25 de setembre 2022

Organització:Inscripcions
Properes activitats
Codi QR
Si vols tenir accés a aquesta pàgina des del teu telèfon mòbil en qualsevol moment escaneja aquest codi
Notes importants Normativa Naturtresc

PROPERA EXCURSIÓ

Sortida i arribada de Barcelona: c. Lepant / c. Consell de Cent (Metro L2 Monumental).

Hora de sortida: 7:00 h.
Longitud: 14,900 km aprox.                
Durada: 4:00 h. aprox.
Desnivell acumulat de pujada: 50 m de baixada: 110 m.

Menjars: Esmorzar en àrea de servei o similar i dinar al final de la caminada.

Itinerari de muntanya: Artés (320 m) (1), can Vila (335 m) (2), les Tàpies (360 m) (3), l’Oller (310 m) (4), Navarcles (245 m) (5), Sant Benet de Bages (220 m) (6), caseta i resclosa de la Mina (215 m) (7) i Viladordis (260 m) (8).

Sant Benet de Bages

INSCRIPCIONS

Import de la inscripció: 21 euros (inclou: el desplaçament amb autocar, assistència tècnica i l’assegurança).

Inscripcions per internet
Abans d'iniciar el procés de la inscripció es recomana llegir detalladament el procediment a seguir.
Per a facilitar el procés es pot consultar el tutorial corresponent CLICANT AQUÍ.

A partir de les 9 hores del dilluns dia 19 de setembre en funcionament el formulari d'inscripcions que estarà disponible les 24 hores del dia fins que s'esgotin las places disponibles o, com màxim, fins a les 20 hores del dijous dia 22 de setembre.

PER ACCEDIR AL FORMULARI D'INSCRIPCIONS PODREU CLICAR AQUÍ

Pre-reserva de plaça per telèfon
A partir del 19 de setembre de les 17 a les 21 hores, es pot fer la pre-inscripció o reserva de plaça al tel. 616 672 173.
Posteriorment s’ha de confirmar la inscripció per mitjà de l'ingrés de 21 euros al compte ES18 3140 0001 9800 1565 5300 Caixa de Guissona. A l’ingrés s’ha de fer constar el nom dels inscrits.

Ingrés de la inscripció:
Degut a que l’import de la inscripció (21 euros) no es pot ingressar per caixer automàtic i que fer l’ingrés per finestreta (si no es té compte a la Caixa de Guissona) representa un cost de 5 euros (és un import generalitzat a tots els bancs), es pot fer el pagament per transferència fins a les 20 hores del dijous anterior al dia de l’excursió.

Un cop feta la transferència tot seguit caldrà enviar el comprovant per correu electrònic (asenexba@euro-senders.com) o per Whats App al 609 334 872 (no es pot trucar a aquest telèfon), en el qual és imprescindible que consti el nom dels inscrits.
Aquesta serà la verificació d’haver fet el pagament dins el temps establert.

Si el dia 22 de setembre no s'ha fet l'ingrés es considerarà que la pre-inscripció queda anul·lada i, sense més avís, s'assignarà la plaça a altres pre-inscrits en reserva.

Solament seran vàlides les places pre-inscrites i confirmades segons el procediment establert i en cap cas són transferibles.

Les places estan limitades a dos autocars. Sols es tornarà la inscripció de les places anul·lades que hagin pogut ser cobertes amb altres pre-inscrits.

MÉS INFO: Tel. 616 672 173 (dilluns feiners de 17 a 21 hores.

Descripció de l'excursió

Sortirem de la part sud d’Artés (1), al polígon Industrial Santa Maria a la rotonda de la carretera BV-4512. Prendrem el carrer Joan Vila del Soles vers el sud-est que aviat es converteix en una pista per la qual seguirem en direcció sud entre camps de conreu. Arribem a una bifurcació on deixem can Vila (2) a l’esquerra i seguim per la pista a la dreta. També en direcció sud creuarem la serra de can Vila i després el torrent de les Tàpies. Tot seguit  farem un gir en direcció sud-oest i després de donar-li la volta arribarem a can Tàpies (3); seguirem en direcció sud-oest fins arribar a una pista on girarem a la dreta, sud-est. Més endavant aquesta pista fa un girs vers l’oest i ens portarà a ca l’Oller (4) i després a creuar la carretera N-141c. Seguint per la pista aviat arribarem a les primeres cases de Navarcles i al llac d’aquesta població (5), més endavant el creuarem i ens endinsarem a la població de Navarcles pels carrers de la Font de la Cura, Sant Bartomeu, deixarem a la dreta l’ermita de Sant Bartomeu i continuarem pel pg. d’Àngel Vivo, pl. Fleming, carretera de Manresa, pg. de Cervantes i carrer del Monestir el qual ens portarà a creuar el riu Llobregat pel pont. Un cop a l’altre costat del riu seguirem un vial recte, més endavant creuarem la sèquia de Sant Benet i entrarem al recinte monacal de Sant Benet de Bages (6) Des de la porta del monestir prendrem un carrer en direcció sud-est que en retornarà al Llobregat i prendrem una pista a la dreta en paral·lel al riu. Més endavant deixarem a l’esquerra el pont de les Generes. Després creuarem el riu d’Or i deixarem la caseta i la resclosa de la Mina (7) a l’esquerra. Més en davant deixarem una pista que puja a la dreta i creuarem el canal de la Mina i més endavant deixarem a l’esquerra una pista que va a creuar el riu per la passera dels Tres Salts. La pista fa un pronunciat gir a l’esquerra i tot seguit arribem a una bifurcació on anem a la dreta, nord-oest, entre camps de conreu, per aquesta pista passarem sota de l’autopista E-9 per pista pavimentada. En la primera bifurcació anirem a l’esquerra, creuarem el torrent de Viladordis i per una carretera passarem sobre la carretera de Viladordis Als pocs metres arribem a una cruïlla amb parada de bus, a Viladordis (8), que serà on acabarem l’excursió.

Podeu obtenir el fulletó de la caminada si CLIQUEU AQUÍ

Mapa
Perfil de desnivells


ARTÉS

El castell d'Artés, transformat en masia particular, formava part del recinte emmurallat que protegia durant l'edat mitjana el poblet nascut dalt del puig. D'aquest recinte es conserven dos dels quatre antics portals i restes de murs. El castell manté encara molta part romànica i són perceptibles les dues torres que hi va construir vers el 1195 el bisbe de Vic, Guillem de Tavertet. Els bisbes de Vic hi construïren una residència que fou habitada per ells en els seus desplaçaments al Bages. Al segle XV s'amplià la residència episcopal i es modificaren les torres, que avui només s'endevinen en el conjunt heterogeni que formava el castell.
Guifre el Pelós va cedir (889 i 890) la vall d'Artés com a dotació de la seu episcopal vigatana. El domini episcopal sobre Artés no era solament jurisdiccional sinó que hi pertanyien totes les terres, les heretats i els drets, com es va decidir en un plet o judici que va tenir lloc el 938 en presència del comte Sunyer i del vescomte Guadall perquè alguns particulars havien usurpat terres i drets a l'església vigatana. En aquest important judici els cent deu caps de casa que residien aleshores a la vall van reconèixer els termes de la vall i van declarar que tot el que s'hi contenia pertanyia al bisbe de Vic.
Des d'aquest moment fins al principi del segle XIX la vall d'Artés fou una possessió de l'església de Vic, que la regia per mitjà de castlans o cavallers que tenien confiada la guarda del castell d'Artés i la defensa del terme.

NAVARCLES

El lloc de Navarculas, que etimològicament significa “petites comes o replans”, és documentat des dels anys 940 i 960, i al·ludeix a una antiga masia o casa pairal d'aquest nom.
El nucli de la població es va formar al voltant de l'església parroquial; la sagrera és esmentada ja l'any 1050. El temple parroquial actual és obra de la segona meitat del segle XVII, el característic campanar quadrangular data del 1697 i la façana, que significà l'acabament de l'obra del temple, és de l'any 1700. El 1830 fou construïda l'escalinata d'accés principal i anys després, el 1893, la Capella Fonda o del Santíssim.
Després de l'exclaustració forçosa del monestir de Sant Benet el 1863, la parròquia de Navarcles acollí les relíquies de sant Valentí i s’adoptà aquest sant com a patró del poble des de l'any 1690.
Cal esmentat el Pont Vell o pont de Navarcles, situat poc després de la confluència dels rius Llobregat i Calders. Se’n va iniciar la construcció el 25 de juliol de 1796 i s’acabà el 1804. Per a la seva construcció els navarclins van aportar jornals de treball i fins i tot van renunciar a hostatjar els traginers que venien a comprar vi a favor d’un hostal municipal, el qual va destinar els ingressos a la construcció del pont. Va substituir un antic gual que comunicava Navarcles amb Manresa, una via de comunicació fonamental vers el pla del Bages. Té una longitud total de 121,75 metres a partir de set arcades de proporcions desiguals. Degut a la seva importància estratègica fou volat i destruït en el decurs de la guerra civil. Va ser reconstruït el 1946.

SANT BENET DE BAGES

Els edificis subsistents del vell cenobi són d'estils i èpoques molt diversos —del segle XI al segle XX—, però amb predomini clar de les construccions romàniques. L'església és un temple del segle XII, de planta de creu llatina, d'una sola nau coberta amb volta de canó, un xic apuntada. La capçalera és formada per un absis central i dos de laterals buidats, un a cada costat, al mur de llevant. Sota l'absis principal, hi fou construïda una cripta destinada a contenir les relíquies de sant Valentí. L'estampa exterior és completada per un cimbori en forma de torre de dos pisos i pel portal de la façana de ponent, de mig punt, sense timpà, amb quatre arquivoltes i tres capitells a cada banda, dels quals arrenquen altres anells torals. Una massissa torre campanar, de secció quadrada, revela les diverses etapes del seu procés constructiu: preromànica, romànica i renaixentista.
El claustre és la part més interessant del conjunt monumental, i també la més coneguda i característica de l'antic monestir bagenc. Està situat a migdia de l'església, centrant el grup d'edificis que constituïen la mongia o sector conventual. El formen quatre galeries de sis arcs cadascuna, entorn del pati central, de forma aproximadament quadrada. Es construí entre finals del segle XII i primers del segle XIII. Una inscripció esculpida en el capitell que devia cloure l'obra sembla atribuir-la als temps de l'abat Bernat de Nespleda (pels volts del 1225). Això no obstant, hi foren reutilitzats capitells procedents d'un porxo anterior o d'altres construccions més antigues. Hi ha una gran varietat temàtica en la decoració dels capitells.

NOTES IMPORTANTS

- Solament poden assistir a l'activitat les persones que s'hagin inscrit seguint la normativa vigent.
- S’ha de portar roba adequada al lloc de l’excursió i al clima i calçat adequat per caminar per muntanya.
- La direcció de l'activitat declina tota responsabilitat sobre els danys que es puguin produir els assistents pel no compliment de les normes establertes i/o de les indicacions que es puguin donar en el decurs de l’activitat i podrà no autoritzar la participació de les persones que el seu equipament o que les seves condicions físiques no es corresponguin als mínims que la caminada requereix. 
- La pluja o el maltemps no seran motiu per a suspendre la sortida, si cal hi haurà una activitat alternativa per la zona de l'excursió.
- Es necessari presentar-se en el punt de sortida dels autocars amb temps suficient per poder verificar la relació d'assistents.
- La sortida dels autocars s'efectuarà amb el màxim respecte a l'horari establert.


ÉS IMPORTAT CONSULTAR LA NORMATIVA D'AQUESTA ACTIVITAT A L'APARTAT CORRESPONENT DEL WEB

PROPERES ACTIVITATS (Informació provisional)

Podeu consultar el calendari d'excursions per al 2022 a l'apartat "activitats programades" del menú horitzontal que encapçala aquesta pàgina.