NOU FORMAT DEL NATURTRESC

A partir del mes de gener es posa en marxa un nou format del Naturtresc.
És una proposta perquè cada sortida sigui una continuació de l’anterior dins un itinerari general establert, en aquest cas el Camí de Sant Jaume de Catalunya.
En dos anys es farà l'itinerari entre el coll de Panissars (a la frontera amb França) i Fraga, a l'Aragó.
El primer any del coll de Panissars a Montserrat, el segon de Montserrat a Fraga
Podeu obtenir la informació sobre aquest nou format CLICANT AQUÍ
Podeu ampliar la informació amb el document que que obtindreu CLICANT AQUÍ

CAMÍ DE SANT JAUME DE CATALUNYA

PROPERA EXCURSIÓ

Realització:

CAMÍ DE SANTIAGO A CATALUNYA
Segon tram

(Biure – Figueres)
16 de febrer 2020

ÉS IMPORTANT LLEGIR LA INFORMACIÓ
QUE HI HA MÉS AMUNT

Organització:


A
ssociació d'Entitats
Excursionistes del Barcelonès

Inscripcions
Informació per a totes les excursions
Codi QR
Si vols tenir accés a aquesta pàgina des del teu telèfon mòbil en qualsevol moment escaneja aquest codi
Notes importants Properes activitats
Normativa Naturtresc  

PROGRAMA

Sortida de Barcelona: Pl. Catalunya/Portal del l’Àngel.

Hora de sortida: 7:00 h.

Longitud: 13,700 km aprox.
Durada: 4:00 h. aprox.
Desnivells: 100 m de pujada i 100 m de baixada

Menjars a càrrec dels inscrits
: Esmorzar en àrea de servei o similar i dinar de motxilla en el decurs de l'excursió.

Itinerari: Biure (75 m) (1), Molins (70 m) (2), Ponts de Molins (45 m) (3), resclosa de Ca n’Alai (40 m) (4), Vilabertran (20 m) (5), mas Clarors (20 m) (6) i Figueres (pl. del El·líptica (35 m) (7).     

Figueres

INSCRIPCIONS

NOU SISTEMA D'INSCRIPCIONS
(per internet i per telèno, es pot triar el que més interesssi). Podeu llegir-ne els detalls clicant aquí

Import de la inscripció: 21 euros (inclou: el desplaçament amb autocar, la documentació i l’assegurança).

Inscripcions per internet
Abans d'iniciar el procés de la inscripció es recomana llegir detalladament el procediment a seguir.

Per a facilitar el procés es pot consultar el tutorial corresponent clicant aquí.

El dilluns dia 10 de febrer entrarà en funcionament el formulari d'inscripcions. Per tal de donar prioritat a la continuïtat en l'assistència aquest dia solament es podran inscriure les persones que hagin assistit a la caminada anterior . Hi haurà un filtre al procés d'inscripció per garantir aquests prioritat.
A partir de l'11 de febrer l'accés a les inscripcions a les places que hagin quedat disponibles restarà obert a tothom fins que s'esgotin les places disponibles o, com màxim, fins a les 20 hores del dijous dia 13 de febrer.

PER ACCEDIR AL FORMULARI D'INSCRIPCIONS CLICAR AQUÍ

ATENCIÓ L'HORA DE SORTIDA ÉS A LES 7 DEL MATÍ


Pre-reserva de plaça per telèfon

A partir del 10 de febrer de les 17 a les 21 hores podran fer la pre-inscripció o reserva de plaça les persones que hagin assistit a la caminada anterior, al tel. 616 672 173.
A partir de l'11 de febrer es tindrà accés a les places que hagin quedat disponibles
Posteriorment s’ha de confirmar la inscripció per mitjà del pagament de 21 euros al compte ES58 0081 0142 7100 0144 2547 Banc de Sabadell. A l’ingrés s’ha de fer constar el nom dels inscrits.

Ingrés de la inscripció:
Degut a que l’import de la inscripció (21 euros) no es pot ingressar per caixer automàtic i que fer l’ingrés per finestreta (si no es té compte al Banc de Sabadell) representa un cost de 5 euros (és un import generalitzat a tots els bancs), a partir de la propera excursió es podrà fer el pagament per transferència fins a les 20 hores del dijous anterior al dia de l’excursió.
Un cop feta la transferència tot seguit caldrà enviar el comprovant per correu electrònic (asenexba@euro-senders.com) o per Whats App al 609 334 872 (no es pot trucar a aquest telèfon), en el qual és imprescindible que consti el nom dels inscrits.
Aquesta serà la verificació d’haver fet el pagament dins el temps establert.

Si el dia 13 de febrer no s'ha fet l'ingrés o no es té constància d'haver fet la transferència es considerarà que la pre-inscripció queda anul·lada i, sense més avís, s'assignarà la plaça a altres pre-inscrits en reserva.

Solament seran vàlides les places pre-inscrites i confirmades segons el procediment establert i en cap cas són transferibles.

Les places estan limitades a dos autocars. Sols es tornarà la inscripció de les places anul·lades que hagin pogut ser cobertes amb altres pre-inscrits.

MÉS INFO: Tel. 616 672 173 (dilluns feiners de 17 a 21 hores.

Descripció de l'excursió

itinerari a peu:
A la sortida de Biure farem un tram per la carretera CIV-5043 de poc més d’1,5 km per deixar-la, en un pronunciat revolt per prendre una pista que ens portarà a la població de Molins. Des d’aquest punt, per una carretera secundària anirem a Ponts de Molins on creuarem la Muga pel pont i poc després prendrem una pista que ens portarà a la carretera N-II després d’un tram per aquesta carretera en sortirem per anar a passar a prop de la resclosa de Ca n’Alai situada a la Muga, farem un tram a prop de l’autopista i després prendrem una pista que ens portarà a Vilabertran. Poc després de sortir d’aquesta població prendrem una pista a la dreta que després de passar pel mas Clarors ens portarà a la pl. El·líptica de Figueres.

Mapa
Perfil de desnivells
BIURE

Amb ortografia tradicional Biure d'Empordà, el topònim podria derivar d'una arrel basca ur, «aigua», o uri, «ciutat», o del llatí bene vivere, «bon viure». nom documentat l’any 982.
Cal suposar que la població degué tenir l’origen en una possessió monàstica altmedieval. En la documentació dels segles XIII i XIV el nom del lloc ja és escrit amb la grafia actual.
Avui és una petita vila de carrers estrets, costeruts i silenciosos que formen un nucli molt esglaonat, amb cases de planta baixa que havien estat antigues bodegues. A la plaça del poble, on la pau és gairebé absoluta, s’aixeca l'església parroquial de Sant Esteve de Biure, esmentada al segle XI i els anys 1279 i 1280, és un edifici del principi del segle XVIII, d’una nau amb capelles laterals i capçalera poligonal, coberta amb voltes de llunetes. La portada, amb senzilla decoració barroca, inclou una fornícula amb la imatge del patró, i té una inscripció a la llinda on consta que el temple fou reedificat el 1702. El campanar és una torre octagonal de base quadrada.

MOLINS - PONT DE MOLINS

Pont de Molins està format per dos nuclis: Molins i Pont de Molins, separats per un quilòmetre escàs de distància.  
El nucli de Molins està documentat del segle X com a pertinença del monestir de Sant Pere de Rodes. El seu castell figura en diversos documents de principi del segle XII com a propietat del comte de Barcelona Ramon Berenguer III, formant part del comtat de Besalú. Del castell de Molins, situat just al davant del poble, en queden força elements: la torre, les muralles i les restes de la capella romànica. Conegut amb el nom de Torre d’en Buac, formava part del sistema defensiu de Llers (al terme del qual pertanyia) i era un dels onze castells que envoltaven aquesta vila.
Les cases de Pont de Molins s’allarguen pel marge del riu Muga. En diferents indrets del terme, hi ha restes d’antics molins; els més ben conservats són a l’esquerra del riu, entre els llocs de Pont de Molins i Molins. Al límit amb el terme de Cabanes, per on fins fa poc passava la Via Augusta, senyalitzada amb marques grogues i blaves, es conserva el traçat de l’antic Camí de Calçada, molt important durant l’època medieval, que fou la prolongació d’un tram de la Via Augusta i era conegut com a Camí Francès.

VILABERTRAN

És un petit nucli desenvolupat al costat del monestir de Vilabertran, antiga canònica dels agustinians, amb l’església, el claustre romànic i els edificis abacials gòtics.
Els carrers, estrets i singularment rectilinis, voregen la quadrangular plaça Major. El conjunt monàstic, fundat el 1069 sota la regla agustiniana, conserva quatre parts diferenciades força interessants: l’església romànica de Santa Maria, el claustre, el palau abacial i la sala capitular. El monestir fou l’escenari de l’enllaç de Blanca d’Anjou i Jaume II el 1295.
El temple és una construcció romànica de planta basilical i tres absis. En tot el conjunt exterior és visible la fortificació de què fou objecte al segle XV. De l’interior destaca la capella de la Vera Creu, oberta al segle XVIII, on es conserva una magnífica creu de processó d’orfebreria del segle XIV, amb la figura de Crist en relleu. Al costat del mur sud de l’església hi ha el claustre romànic (segle XII). Els arcs se sostenen en pilars i en columnes amb capitells treballats amb motius vegetals d’inspiració coríntia. Pel voltant del claustre es distribueixen les diferents dependències monacals, com la sala capitular, la sagristia o l’antic refectori, transformat durant el segle XVI en la capella de Sant Ferriol. El conjunt el presideix un esvelt campanar llombard català de tres pisos amb finestres en cadascun. Al claustre, de planta trapezoïdal, s’alternen columnes dobles amb pilars o amb grups de quatre columnes.
El palau abacial (del segle XV) està considerat com un dels millors exponents del gòtic civil català, tot i estar força deteriorat. Del conjunt destaquen el portal adovellat i els finestrals gòtics triforats. La porta principal s’obre a la cara sud del conjunt monàstic i en destaca el rotund arc adovellat que presideix una talla de la Mare de Déu a l’interior d’una fornícula. Al mur s’obren quatre finestres triforades.

FIGUERES

El nucli urbà de la ciutat, sempre concorregut, recorda que, per la seva condició especial de porta d’Europa. La Rambla, ampla i flanquejada per grans plataners, és un dels espais oberts més emblemàtics de la ciutat. La llera del riu fou coberta durant el segle XIX i donà lloc a un passeig d’arbres frondosos. Molt a prop queda l’església parroquial de Sant Pere. Segurament aquest temple té els orígens en una església paleocristiana que existí al peu de la via romana que passava per Figueres. En l’actualitat, en queda una nau gòtica amb voltes de creueria, que durant el segle XVIII fou ampliada amb una cúpula de cimbori. Cal destacar-hi el grup escultòric dels Dolors, de Ramon Amadeu, i la creu de Figueres, de Lluís Albert, realitzada amb plata i esmalt, amb la imatge del Crist en majestat que guarda als peus una relíquia de la veracreu.
La mà del genial Dalí s’estén pels carrers adjacents de l’esplèndid Teatre-Museu, inaugurat l’any 1974, és una de les seves creacions més importants.
En un turó del nord de la ciutat hi ha el castell de Sant Ferran, aixecat durant el
segle XVIII amb motiu de la pèrdua del castell de Bellaguarda en mans dels francesos, per tal de contrarestar-lo. Com a elements importants destaquen la capella del castell i la porta monumental, destruïda per l’exèrcit republicà l’any 1939, durant la Guerra Civil. Durant aquest període (1936-1939) acollí les obres del Museu del Prado i s’hi celebraren les darreres reunions del Govern i el Parlament de la República. Al juliol de 1997, el monument de dimensions més grans de Catalunya i la fortalesa defensiva més gran d’Europa obrí les portes al públic..

NOTES IMPORTANTS

- Solament poden assistir a l'activitat les persones que s'hagin inscrit seguint la normativa vigent.
- S’ha de portar roba adequada al lloc de l’excursió i al clima i calçat adequat per caminar per muntanya.
- La direcció de l'activitat declina tota responsabilitat sobre els danys que es puguin produir els assistents pel no compliment de les normes establertes i/o de les indicacions que es puguin donar en el decurs de l’activitat i podrà no autoritzar la participació de les persones que el seu equipament o que les seves condicions físiques no es corresponguin als mínims que la caminada requereix. 
- La pluja o el maltemps no seran motiu per a suspendre la sortida, si cal hi haurà una activitat alternativa per la zona de l'excursió.
- Es necessari presentar-se en el punt de sortida dels autocars amb temps suficient per poder verificar la relació d'assistents.
- La sortida dels autocars s'efectuarà amb el màxim respecte a l'horari establert.


ÉS IMPORTAT CONSULTAR LA NORMATIVA D'AQUESTA ACTIVITAT A L'APARTAT CORRESPONENT DEL WEB

PROPERES ACTIVITATS (Informació provisional)

Podeu consultar el calendari d'excursions per al 2020 a l'apartat "activitats programades" del menú horitzontal que encapçala aquesta pàgina.