PROPERA EXCURSIÓ

Realització:

Foment Excursionista de
Barcelona

Sant Sadurní de Sovelles
Sant Martí de Vinyoles
Alpens
(Ripollès - Osona) (7 d'abril del 2019)

Organització:


A
ssociació d'Entitats
Excursionistes del Barcelonès

Inscripcions
Informació per a totes les excursions
Codi QR
Si vols tenir accés a aquesta pàgina des del teu telèfon mòbil en qualsevol moment escaneja aquest codi
Notes importants Properes activitats
Normativa Naturtresc  

PROGRAMA

Sortida de Barcelona: Pl. Catalunya/Portal del l’Àngel.

Hora de sortida: 
7:30 h.

Longitud:
 13,400 km aprox.

Durada:
 4:00 h. aprox.

Hora prevista de retorn a Barcelona
: 19:00 h- 

Desnivells:
250 m de pujada i 150 m de baixada

Menjars a càrrec dels inscrits
: Esmorzar en àrea de servei o similar i dinar de motxilla en el decurs de l'excursió.

Alpens 

Itinerari a peu: Hostal Cremat (pk, 183,5 carretera C-26), Pinoses (1), la Sala (2), el Grau, Sant Sadurní de Sovelles (3), les Muntades (4), collet del Bou, Sant Martí de Vinyoles (5), coll Mercadal (6), collet del Perer (7), Rocadepena (8) i Alpens.  

NOU SISTEMA D'INSCRIPCIONS (per internet i per telèno). Podeu llegir-ne els detalls clicant aquí

Import de la inscripció: 20 euros (inclou: el desplaçament amb autocar, la documentació i l’assegurança).

Inscripcions per internet

Abans d'iniciar el procés de la inscripció es recomana llegir detalladament el procediment a seguir. 
Per a facilitar el procés es pot consultar el tutorial corresponent clicant aquí.

A partir de les 9 hores del dilluns dia 1 d'abril entrarà en funcionament el formulari d'inscripcions que estarà disponible les 24 hores del dia fins que s'esgotin las places disponibles o, com màxim, fins a les 20 hores del dijous dia 4 d'abril.

L'accés al formulari d'inscripcions està tancat solament es pot contactar per telèfon 

Pre-reserva de plaça per telèfon

A partir de l'1 d'abril de les 17 a les 21 hores, es pot fer la pre-inscripció o reserva de plaça al tel. 616 672 173. 
Posteriorment s’ha de confirmar la inscripció per mitjà de l'ingrés (no transferència) de 20 euros al compte ES58 0081 0142 7100 0144 2547 Banc de Sabadell. A l’ingrés s’ha de fer constar el nom dels inscrits. 

Si el dia 4 de març no s'ha fet l'ingrés es considerarà que la pre-inscripció queda anul·lada i, sense més avís, s'assignarà la plaça a altres pre-inscrits en reserva. 

Solament seran vàlides les places pre-inscrites i confirmades segons el procediment establert i en cap cas són transferibles. 

Les places estan limitades a dos autocars. Sols es tornarà la inscripció de les places anul·lades que hagin pogut ser cobertes amb altres pre-inscrits.

MÉS INFO: Tel. 616 672 173 (dilluns feiners de 17 a 21 hores.

Descripció de l'excursió

Iniciarem l’itinerari a la carretera C-26, a l’antic Hostal Cremat. Prendrem una pista que ens portarà a Pinoses després de diverses bifurcacions. Seguirem la pista fins a la Sala, que ens quedarà a la dreta i després arribarem al Grau. No trigarem gaire a arribar a Sant Sadurní de Sovelles, on girarem a l’esquerra i passarem per les Muntades i després creuarem el collet del Bou. Després de diverses bifurcacions arribarem a Sant Martí de Vinyoles i la casa de Portabella. Força més endavant creuarem el coll Mercadal i després el collet del Perer. Aviat girarem vers el sud, passarem per Rocadepena i després arribarem a Alpens

Mapa
Perfil de desnivells
SANT SADURNÍ DE SOVELLES

Església de planta rectangular amb capelles laterals que s'obren mitjançant arcades cap a la nau central i única. El presbiteri es troba enlairat respecte a la resta de l'església, gràcies a un entarimat al que s'hi accedeix per tres graons centrals. L'exterior és molt senzill, tenint només decoració a la façana principal. La coberta és a dos vessants composta per cabirons de fusta i teula àrab, a l'interior està formada per una falsa volta de canó feta amb totxo. L'interior de l'església es troba molt decorat i pintat, sobresortint al presbiteri un retaule pintat a la paret de fons, de força qualitat i domini de la perspectiva. Precisament aquesta part es troba molt afectada per humitats de filtracions i capil·laritats, que afecten a la volta de canó així com les pintures del presbiteri. L'edifici es complementa amb un campanar molt peculiar per la zona.
El topònim segons alguns estudiosos deriva de la paraula àrab al-jauzat “ camins” .
La parròquia està documentada des del 925 (Sovezillas). Fou reedificada en el període 1714-17. En la seva demarcació hi havia importants masos,  que en la seva gran majoria són tancats. Prop de l'església hi ha un nucli de quatre o cinc cases, amb l'Hostal, que s'alça davant del cementiri.
El 925 el bisbe de Vic, Jordi, féu donació d'aquesta parròquia al monestir de Ripoll. Al segle XII es construí una església nova que, molt modificada, ha pervingut fins avui; conserva el portal adovellat, dos arcs en degradació i la nau i la volta romànics. L'afegitó de dues capelles laterals el 1703, l'erecció poc després d'un campanar sobre l'antic absis i una sagristia i noves capelles revelen la vitalitat d'aquesta parròquia, encara que no va passar mai de les 15 famílies, incloent-hi les tres de la sufragània de la Tremolosa.
L’església tancada, presenta un bon estat de manteniment

SANT MARTÍ DE VINYOLES

El poble i antiga parròquia de Sant Martí ocupa un lloc dominant als vessants meridionals de la serra de Santa Margarida. L’antiga parròquia era una de les sis parròquies integrades, originàriament en el terme del castell de la Guàrdia de Ripoll.
La “serra de Vineolas” apareix esmentada en una afrontació del terme de l’església de Santa Maria de Matamala, en l’acta de dotació del monestir de Ripoll, de l’any 888, document de controvertida originalitat. L’any 938 el lloc de “Vineoles” apareix en el precepte de Lluís d’ultramar de reconeixença de les possessions del monestir de Ripoll. La parròquia com a tal, és constatada ja des de l’any 925, en el moment que el bisbe Jordi de Vic cedí al monestir de Ripoll el domini de l’església i la parròquia.
L’any 982 es confirma l’existència de la parròquia de Vinyoles en un reconeixement de propietats del monestir ripollenc. La parròquia de Sant Martí de Vinyoles torna a aparèixer en tres llistes parroquials del bisbat de Vic realitzades entre 1026 i 1154.
Es tracta d’un temple molt modificat per l’additament de les capelles laterals, una sagristia i un campanar que descansa sobre l’absis. Originàriament l’edifici devia esser d’una sola nau, coberta amb volta de canó seguit i absis de planta semicircular.
Com a elements arquitectònics singulars entre els paraments, només queda una finestra absidal de doble esqueixada, força malmesa i la porta a la façana de ponent, coberta amb una arquivolta senzilla.

ALPENS

Alpens és un municipi de la comarca d'Osona.
El nom (escrit en antics documents Pinnos, Pintos i Pens) sembla derivar de penna o penya, concretament de la roca de Pena, propera a la població. Tot el terme pertanyia a la demarcació del castell de la Guàrdia de Ripoll, prop del santuari de Santa Margarida de Vinyoles (dins el terme de Les Llosses, i era format per les parròquies de Santa Maria d'Alpens i de Sant Pere de Serrallonga (avui sufragània d'Alpens). La notícia més antiga és del 1074, any en què el noble Folc llegà al monestir de Ripoll un mas situat a Sancta Maria de Pintos. El monestir, ja de bon principi el senyor alodial més important del terme, n'esdevingué senyor total quan l'abat Ramon de Savarrés adquirí el 1363 la jurisdicció de tot el terme del castell de la Guàrdia (amb les seves nou parròquies), que fou cedit com a dotació del monjo cellerer de Ripoll.
L'església parroquial de Santa Maria és un edifici barroc-neoclàssic, molt modificat. Reedificada des del 1708, cremada durant la Primera Guerra Carlina (1833-40) i restaurada en 1840-45, guarda l'altar major i algun altar lateral del segle XVI, d'escàs valor; la capella Fonda o del Santíssim és del 1846. El campanar (segles XV-XVI) fou renovat a la part superior o balustrada el segle XVIII.

NOTES IMPORTANTS

- Solament poden assistir a l'activitat les persones que s'hagin inscrit seguint la normativa vigent.
- S’ha de portar roba adequada al lloc de l’excursió i al clima i calçat adequat per caminar per muntanya.
- La direcció de l'activitat declina tota responsabilitat sobre els danys que es puguin produir els assistents pel no compliment de les normes establertes i/o de les indicacions que es puguin donar en el decurs de l’activitat i podrà no autoritzar la participació de les persones que el seu equipament o que les seves condicions físiques no es corresponguin als mínims que la caminada requereix. 
- La pluja o el maltemps no seran motiu per a suspendre la sortida, si cal hi haurà una activitat alternativa per la zona de l'excursió.
- Es necessari presentar-se en el punt de sortida dels autocars amb temps suficient per poder verificar la relació d'assistents.
- La sortida dels autocars s'efectuarà amb el màxim respecte a l'horari establert.


ÉS IMPORTAT CONSULTAR LA NORMATIVA D'AQUESTA ACTIVITAT A L'APARTAT CORRESPONENT DEL WEB

PROPERES ACTIVITATS (Informació provisional)

Podeu consultar el calendari d'excursions per al 2019 a l'apartat "activitats programades" del menú horitzontal que encapçala aquesta pàgina.

NOTA: Encara que per aquesta data s'hagin convocat eleccions al Congrés de Diputats de Madrid, l'excursió no serà ajornada ni anul·lada per aquest motiu. Com indica aquesta informació, està previst que s'arribi a Barcelona a les 19 hores, segurament que serà abans, malgrat tot si s'arriba a l'hora indicada pot donar temps a anar a votar. Si hi ha dubtes sempre queda el recurs de votar per correu.