ACCEPTACIÓ BASE DE DADES CORREU ELECTRÒNIC clicar aquí
PROPERA EXCURSIÓ

Realització:

FAGEDA D'EN JORDÀ
VOLCANS DE LA GARROTXA

(La Garrotxa)

3 de juny
Organització:

A
ssociació d'Entitats
Excursionistes del Barcelonès


Inscripcions
Informació per a totes les excursions
Codi QR
Si vols tenir accés a aquesta pàgina des del teu telèfon mòbil en qualsevol moment escaneja aquest codi
Notes importants Properes activitats
Normativa Naturtresc  

Fitxa tècnica

Sortida de Barcelona: Pl. Catalunya/Portal del l’Àngel.

Hora de sortida: 7:30 h.

Longitud:
11,000 km aprox.

Durada:
3:30 h. aprox.

Hora prevista de retorn a Barcelona
: 19:00 h-

Desnivells:
150 m de pujada i 150 m de baixada.

Menjars a càrrec dels inscrits
: Esmorzar en àrea de servei o similar i dinar de motxilla en el decurs de l'excursió.

Fageda d'en Jordà

Itinerari a peu: Centre d’informació Parc dels Volcans (#) (565 m), cal Gueny (1) (600 m), accés Croscat (2) (600 m), Caselles (630) (3), volcà de Santa Margarida (4) (690 m), Sant Miquel Sacot (5) (640 m) cooperativa (565 m) (6), fageda d’en Jordà (7) (570 m) i Centre d’Informació (#) (565 m).

Inscripcions

NOU SISTEMA D'INSCRIPCIONS (per internet i per telèno, es pot triar el que més interesssi). Podeu llegir-ne els detalls clicant aquí

Import de la inscripció: 20 euros (inclou: el desplaçament amb autocar, la documentació i l’assegurança).

Inscripcions per internet

Abans d'iniciar el procés de la inscripció es recomana llegir detalladament el procediment a seguir.
Per a facilitar el procés es pot consultar el tutorial corresponent clicant aquí.

A partir de les 9 hores del dilluns dia 28 de maig entrarà en funcionament el formulari d'inscripcions que estarà disponible les 24 hores del dia fins que s'esgotin las places disponibles o, com màxim, fins a les 20 hores del dijous dia 31 de maig.

PER TENIR ACCÉS AL FORMULARI D'INSCRIPCIONS CAL CLICAR AQUÍ

Pre-reserva de plaça per telèfon

A partir del 28 de maig de les 17 a les 21 hores, es pot fer la pre-inscripció o reserva de plaça al tel. 616 672 173.
Posteriorment s’ha de confirmar la inscripció per mitjà de l'ingrés (no transferència) de 20 euros al compte ES58 0081 0142 7100 0144 2547 Banc de Sabadell. A l’ingrés s’ha de fer constar el nom dels inscrits.

Si el dia 31 de maig no s'ha fet l'ingrés es considerarà que la pre-inscripció queda anul·lada i, sense més avís, s'assignarà la plaça a altres pre-inscrits en reserva.

Solament seran vàlides les places pre-inscrites i confirmades segons el procediment establert i en cap cas són transferibles.

Les places estan limitades a dos autocars. Sols es tornarà la inscripció de les places anul·lades que hagin pogut ser cobertes amb altres pre-inscrits.

MÉS INFO: Tel. 616 672 173 (dilluns feiners de 17 a 21 hores.

Descripció de l'excursió

Iniciarem l’excursió al Centre d’Informació del Parc Natural de la Fageda d’en Jordà, al final de l’esplanada prendrem un camí i després una pista que ens portarà, per dins el bosc, a cal Gueny, deixarem diverses pistes i arribarem a l’accés al volcà del Croscat, que quedarà a la dreta. Seguint aquesta pista arribarem a la carretera GI-524, la seguirem un petit tram a l’esquerra i en arribar a un aparcament la deixarem per seguir una pista a la dreta, aviat la deixarem per seguir una altra pista a la dreta que ens portarà a can Caselles i després, tot pujant, al volcà de Santa Margarida, amb unes vistes espectaculars, visitarem l’ermita que hi ha al fons del volcà i retornarem al camí per donar la volta a  la boca del volcà. Anirem a l’esquerra per una pista que baixa i després de diverses bifurcacions on anirem a la dreta arribarem a Sant Miquel Sacot. Creuarem el collet de cal Grill i davallarem cap al Prat de la Plaça, la casa queda a l’esquerra i per la pista arribarem a la cooperativa. A partir d’aquest punt ens endinsarem en la fantàstica fageda d’en Jorda. Per diverses pistes tornarem al punt d’inici de l’excursió al centre d’Informació.

 

MAPA


PERFIL DE DESNIVELLS
PARC NATURAL DE LA ZONA VOLCÀNICA DE LA GARROTXA

És el millor exponent de paisatge volcànic de la península Ibèrica. Té una quarantena de cons volcànics d'una edat compresa entre els 5.000-7000 i els 700.000 anys, 10 cràters, 23 cons ben conservats i més de 20 colades de laves basàltiques. L'orografia, el sòl i el clima proporcionen una variada vegetació, sovint exuberant, amb alzinars, rouredes i fagedes d'excepcional valor paisatgístic. Té un clima molt humit, i per algun tipus de vegetació es podria representar com a clima atlàntic. El tipus d'arbre que més abunda és l'alzinar muntanyenc. Té una superfície protegida de 15.000 ha, que inclou 11 municipis, 28 reserves naturals, i pretén fer compatible la conservació amb el desenvolupament econòmic, en règim de protecció arran dels impactes de les extraccions mineres, el creixement urbanístic i els abocadors incontrolats de residus.

FAGEDA D'EN JORDÀ

Bosc de faigs estès al nord del volcà del puig Jordà, que s’eleva al pla de Sacot, al peu dels contraforts septentrionals de la serra del Corb
És un bosc de faigs excepcional perquè creix en un terreny planer i s'assenta damunt d'una colada de lava procedent del volcà del Croscat, la qual ofereix un relleu accidentat, amb abundoses prominències molt característiques, que poden assolir més de 20 m d'alçada i que reben el nom local de tossols.
Des del 1994 és un espai natural protegit com a part del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa i està envoltada de bona part dels vint-i-un volcans que hi ha a la comarca de la Garrotxa.
Joan Maragall dedicà un famós poema a la fageda, cosa que motivà que, a l’entrada d’aquesta, hom dediqués un monòlit en honor del poeta.

VOLCÀ DE SANTA MARGARIDA

És un volcà apagat de 700 m d'altitud situat a la regió volcànica d'Olot. Va entrar en erupció fa uns 11.000 anys.
És un dels més importants del sector, de 682 m d'altitud i la seva extensa boca, que avui és un prat, té uns 2000 m. de perímetre. Al mig del pla format pel cràter hi ha l'ermita Santa Margarida, d'origen romànic, i que dona nom al volcà.

 

 

VOLCÀ DEL CROSCAT

La zona de grederes del volcà va ser restaurada l'any 1995, a fi d'ordenar l'àrea degradada, minimitzar l'impacte paisatgístic, evitar l'erosió i ordenar l'accés del públic amb un objectiu pedagògic.
Té una colada de lava de més de 6 km de llargada.
Con volcànic amb cràter esvorellat amb forma de ferradura totalment cobert de vegetació llevat de les grederes, antiga zona d'extraccions mineres amb un tall que permet veure l'estructura interna del volcà. L'impacte produït per les extraccions mineres va provocar les mobilitzacions socials (1975) i la posterior protecció de la zona volcànica (1982).


SANT MIQUEL SACOT

És una església romànica reconstruïda i ampliada al segle XVIII en estil neoclàssic. Durant el segle XVIII, era possessió del Monestir de Sant Pere de Besalú. El lloc pertanyia a la baronia de Santa Pau.
Originàriament Sant Miquel de la cot va ser un petit temple romànic. Així ho confirmen les escasses restes conservades a la façana de l'actual fàbrica. Es pot veure marcat el cloquer d'espadanya i també es poden veure les restes d'una porta d'època posterior a la romànica. Els moviments sísmics del segle XV ensorraren bona part de l'edifici, que va ser reconstruït i ampliat a finals del segle XVIII seguint l'estil neoclàssic. Actualment és un temple d'una sola nau, amb cor que es prolonga a manera e trifori donant lloc a capelles laterals. Tots els sants de l'interior són d'escola olotina.
Les pintures conservades a l'interior són del segle XVIII-XIX. En el presbiteri cal destacar dos quadres que representen dues escenes relatives a la vida del Sant; Sant Miquel guanyant el dimoni i Sant Miquel s'apareix a un bisbe. Ambdues foren realitzades amb colors poc estridents, suaus, malgrat que el pas del temps els hi ha esborrat el cromatisme inicial.
La pica baptismal fa 2,7m de perímetre i 80cm d'alçada. Està situada al costat dret de la capella lateral. Sense decoració ni cap data, la seva mida fa pensar que és força antiga.
La primera notícia data de l'any 1009, amb motiu de la donació que va fer l'arxiprest Witard de l'església de dit lloc amb els delmes i primícies al monestir de Sant Pere de Besalú. A partir del 1029 l'abat del monestir quedà constituït senyor al·lodial del terme de la Cot en virtut de la venda realitzada pels esposos Grau i Ermessindis.
A la segona meitat del segle XVI l'església començà a disposar d'ornaments i objectes de culte rics, encara que fins al segle següent els inventaris constaten com a metall preciós el llautó. Fins a principis del segle XVII només hi hagué dos altars; anys després hi descobrim un tercer dedicat a Sant Joan Baptista. Després de l'ampliació del temple, l'any 1787, foren cinc el nombre d'altars.
No va patir destrosses durant la Guerra Civil. Sant Miquel de la Cot, té avui dia una importància especial per a tot historiador de l'art, ja que es troba conservada intacte des d'abans del 1936.

NOTES IMPORTANTS

- Solament poden assistir a l'activitat les persones que s'hagin inscrit seguint la normativa vigent.
- S’ha de portar roba adequada al lloc de l’excursió i al clima i calçat adequat per caminar per muntanya.
- La direcció de la caminada declina tota responsabilitat sobre els danys que es puguin produir els assistents pel no compliment de les normes establertes i/o de les indicacions que es puguin donar en el decurs de l’activitat i podrà no autoritzar la participació de les persones que el seu equipament o que les seves condicions físiques no es corresponguin als mínims que la caminada requereix. 
- La pluja o el maltemps no seran motiu per a suspendre la sortida, si cal hi haurà una activitat alternativa per la zona de l'excursió.
- Es necessari presentar-se en el punt de sortida dels autocars amb temps suficient per poder verificar la relació d'assistents.
- La sortida dels autocars s'efectuarà amb el màxim respecte a l'horari establert.


ÉS IMPORTAT CONSULTAR LA NORMATIVA D'AQUESTA ACTIVITAT A L'APARTAT CORRESPONENT DEL WEB

PROPERES ACTIVITATS (Informació provisional)

Podeu consultar el calendari d'excursions per al 2018 a l'apartat "activitats programades" del menú horitzontal que encapçala aquesta pàgina.