PROPERA EXCURSIÓ

Realització:

Associació Excursionista d'Etnografia i Folklore

Excursió a la platja

Sant Jordi d'Alfama - l'Ametlla

(Baix Ebre)

9 de juliol

Organització:

A
ssociació d'Entitats
Excursionistes del BarcelonèsNormativa Naturtresc Informació per a totes les excursions Camí del Segre 23/25 set.
Notes importants Properes activitats Camí de Cavalls 22/29 oct.

Fitxa tècnica


Sortida de Barcelona:
Pl. Catalunya/Portal del l’Àngel

Hora de sortida: 7:30 h

Hora prevista d'arribada a Barcelona: 19:00 h aprox.

Menjars a càrrec de l'excursionista: Esmorzar en àrea de servei o similar, dinar: a l'Ametlla de Mar.

Longitud: 6,000 km aprox.

Durada: 2:00 h. Aprox.

Desnivells:  100 m de pujada i 100 m de baixada

L'Ametlla de Mar

Itinerari a peu previst: Castell de Sant Jordi d’Alfama (1), cal Vidre, cala Forn, cala Bufador, cala Mosques (2), cala del Torrent del Pi, casa de Pàmies (3), cala Xelín, cala Nova (4), cala del Llop Marí, cala Cementiri (5), cala d’Arandes, cala de Pixavaques, cala de l’Alguer i l’Ametlla de Mar (6).


NOTA: En arribar a l'Ametlla de Mar es donarà temps per poder-se banyar i per dinar

INSCRIPCIONS

Import de la inscripció: 20 euros Inclou: autocar, documentació i assegurança d'accident.

Per internet: A partir de les 9 hores del dilluns dia 3 de juliol fins a les 21 hores del dijous 6 de juliol

ACCÉS AL FORMULARI D'INSCRIPCIONS TANCAT

Per telèfon: Pre-reserva a partir del 3 de juliol de les 17 a les 21 hores al telèfono: 616 672 173. Posteriorment s’ha de confirmar la inscripció per mitjà de l'ingrés (no transferència) corresponent al c/c ES58 0081 0142 7100 0144 2547 Banc de Sabadell. A l’ingrés cal fer constar el nom dels inscrits.

MÉS INFO: www.euro-senders.com/naturtresc.- Tel. 616 672 173 (dilluns feiners de 17 a 21 hores

Descripció de l'itinerari

Iniciarem l’itinerari a peu a l’aparcament situat davant del castell de Sant Jordi d’Alfama en direcció sud-oest. Per unes escales baixarem a la cala Vidre, la creuarem i pujarem per una rampa de ciment per seguir el camí de Ronda. Deixarem a la dreta el final del carrer Caravel·la i continuarem al costat del mar, deixarem a la dreta el final del carrer Bergantí i aviat arribarem a la cala Forn. La creuarem i continuarem pel camí de Ronda, sobre de les roques a la vora del mar amb la urbanització les Tres Cales a la dreta. Arribarem a la cala Mosques, la creuarem i continuarem amb la urbanització a la dreta i el mar a l’esquerra. Per un pas entre dues cases arribarem al carrer del Torrent del Pi, el seguirem uns 60 metres i anirem a l’esquerra per baixar unes escales que ens portaran a la cala del Torrent del Pi. La creuarem i pujarem un desnivell tot seguint el camí de Ronda. Deixarem a la dreta la casa de Pàmies i més endavant, per una rampa baixarem a la cala Xelín, anirem a la dreta i per unes escales pujarem a l’espectacular pg. Marítim de la urbanització Cala Nova. Al final d’aquest passeig, per unes escales baixarem a la platja de l’Estany Tort, a la Cala Nova. La creuarem i per una rampa pujarem per tornar a seguir el camí de Ronda. Creuarem la cal del Llop Marí i seguirem pel camí de Ronda. Creuarem la cala Cementiri, deixarem el cementiri a la dreta, creuarem la cala d’Arandes i després la de Pixavaques i arribarem al pg. Marítim de l’Ametlla de Mar, amb perspectives extraordinàries. Deixarem a l’esquerra la cala de l’Alguer, que és la platja de l’Ametlla de Mar, i seguirem pel pg. Marítim fins al port. Vorejarem el port i deixarem les arcades de la Confraria de Pescadors a la dreta fins que arribarem a la pl. del Canó, final de la caminada.

Mapa de l'excursió


Perfil de desnivells


CASTELL DE SANT JORDI D'ALFAMA

Situat al municipi de l’Ametlla de Mar, és una fortalesa de defensa reconstruïda a la primera meitat del segle XVIII a un dels caps de costa del golf de Sant Jordi.
L’antic castell de Sant Jordi d’Alfama pertanyia a un orde militar que en prengué el nom l'únic ordre estrictament català de la història. El 24 de setembre de 1201 el rei Pere I donà a Joan d’Almenara, al seu soci Martí Vidal, sotsdiaca, i als seus germans i successors en l’orde, el desert d’Alfama.
Els sobirans de Catalunya donaren a l’orde de Sant Jordi d’Alfama diversos privilegis i confirmacions per tal que l’establiment prosperés, però les condicions de vida devien ser ben difícils, ja que fins ben entrada l’edat moderna el lloc romangué erm i desert.
L’orde de Sant Jordi d’Alfama no fou reconegut pel papat fins al maig del 1373, en temps de Pere III, que hi féu diverses donacions. Els cavallers de l’orde, però, que seguien la regla de Sant Agustí, posseïen altres béns en diversos punts de la corona catalanoaragonesa.
Fou durant el segle XIV que aconseguiren la donació de molts d’aquests béns, i també en aquesta època és documentada una major activitat dels cavallers de l’orde, en ajut sempre de la corona catalanoaragonesa: setge de l’Alguer i altres batalles contra els sards, contra el rei de Castella, en la presa d’Alacant, etc.
Malgrat la prosperitat descrita, Francesc Ripollès, el darrer mestre de l’orde, el renuncià a mans de Benet XIII, el qual l’incorporà, al gener del 1400, al de Santa Maria de Montesa, moment a partir del qual passà a anomenar-se orde militar de Santa Maria de Montesa i Sant Jordi d’Alfama.
Com que al llarg del segle XV sovintejaren les escomeses dels pirates al litoral català, la gent deixà de residir-hi. Aleshores la defensa de l’antic castell de Sant Jordi d’Alfama fou assumida per la ciutat de Tortosa, que hi disposà guaites. Tanmateix, el 1575 i després d’un plet, l’orde de Montesa recuperà el control del castell d’Alfama i l’any següent fou restaurat el priorat.
L’antic castell de Sant Jordi d’Alfama, segons un inventari del 1576, tenia un cos quadrat d’uns 20 m de costat aproximadament; les seves parets exteriors feien uns 56 pams i encara en sobresortia una torre, a manera de talaia. En un costat del claustre, a l’interior, hi havia el dormitori i a l’altre l’església; la descripció també menciona les altres estances del convent, el capítol, el refetor, etc.
Aquest antic castell fou bombardejat i destruït per les tropes castellanes durant la guerra dels Segadors, el 1650, per evitar que s’hi fortifiquessin francesos i catalans.
Posteriorment, entre la fi del segle XVII i el XVIII, en modernitzar les defenses d’aquesta costa, es reedificà el castell segons el nou sistema de fortificació del francès Vauban, amb un pati poligonal inferior voltat d’una rastellera de torres, baluards i revellins.

L'AMETLLA DE MAR

Terme municipal de la comarca del Baix Ebre situat a la costa que forma una mena de triangle, un dels costats del qual correspon a la costa que alterna fronts rocosos amb platges d’arena grossa i cales.
El port de l’Ametlla fou construït el 1920. Fins aleshores els pescadors de les cales amuntegaven les barques a l’Estany Gras, que ha quedat reduït a la seva funció natural de boca de barranc. El port consta de diverses instal·lacions i hi ha una piscifactoria flotant que es dedica, principalment, a la cria de daurada i llobarro. També hi ha una fàbrica de gel, unes drassanes i diversos tallers mecànics.
L’església parroquial de la Purificació de Nostra Senyora és emplaçada en un lloc una mica més elevat. Pertany al tipus de nau única, força elevada i sostinguda per contraforts laterals entre els quals s’encabeixen capelles, més baixes, damunt les quals unes finestres il·luminen directament la nau major. Sobre un dels angles de la façana, coronada amb frontó triangular, s’eleva el campanar de torre, quadrat. Fou bastida al segle XIX.
L’Ametlla és un poble modern. Fins a la fi del segle XVIII i la primeria del XIX, no s’hi establiren els primers pobladors de l’indret. Anteriorment a la formació de la població, en aquest tram de costa només hi havia diverses torres de guaita i defensa contra els pirates, emplaçades a trams regulars.
La necessitat de conservar les xarxes o arts del bou i les cordes o malletes va induir Toral a edificar un cobert de pedra i fang i a instal·lar, a la que esdevingué la primera casa del poble, una caldera de metall per a fer tint, anomenat degot pels pescadors, amb escorça de pi mòlta i bullida.

NOTES IMPORTANTS

- Solament poden assistir a l'excursió les persones que s'hagin inscrit seguint la normativa vigent.
- S’ha de portar roba adequada al lloc de l’excursió i al clima i calçat adequat per caminar per muntanya.
- La direcció de la caminada declina tota responsabilitat sobre els danys que es puguin produir els assistents pel no compliment de les normes establertes i/o de les indicacions que es puguin donar en el decurs de l’activitat i podrà no autoritzar la participació de les persones que el seu equipament o que les seves condicions físiques no es corresponguin als mínims que la caminada requereix. 
- La pluja o el maltemps no seran motiu per a suspendre la sortida, si cal hi haurà una activitat alternativa per la zona de l'excursió.
- Es necessari presentar-se en el punt de sortida dels autocars amb temps suficient per poder verificar la relació d'assistents.
- La sortida dels autocars s'efectuarà amb el màxim respecte a l'horari establert.


ÉS IMPORTAT QUE ES CONSULTI LA NORMATIVA D'AQUESTA ACTIVITAT A L'APARTAT CORRESPONENT DEL WEB

PROPERES ACTIVITATS (Informació provisional)

Podeu consultar el calendari d'excursions per al 2017 a l'apartat "activitats programades" del menú horitzontal que encapçala aquesta pàgina.

Excursió d'alta muntanya a la Tosa d'Alp
Inscripcions a partir del 28 d'agost


Camí de Sant Jaume del Segre V
Inscripcions a partir del 28 d'agost


Camí de Cavalls (Menorca)
Inscripcions a partir del 15 de maig i del 18 de maig

Queden 5 places disponibles, les persones interessades poden trucar al 609 334 872