PROPERA EXCURSIÓ

Realització:Agrupació Excursionista Bufalà

Ascensió a la Tosa d'Alp
(2515 m)
(alta muntanya)


(Berguedà - la Cerdanya)
3 de setembre

Organització:

A
ssociació d'Entitats
Excursionistes del BarcelonèsNormativa Naturtresc Informació per a totes les excursions Camí del Segre 23/25 set.
Notes importants Properes activitats Camí de Cavalls 22/29 oct.

Fitxa tècnica


Sortida de Barcelona:
Pl. Catalunya/Portal del l’Àngel

Hora de sortida: 7:30 h

Hora prevista d'arribada a Barcelona: 19:00 h aprox.

Menjars a càrrec de l'excursionista:
Esmorzar: en àrea de servei o similar
Dinar: en el decurs de l'ascenció.

Longitud: 9,000 km aprox.

Durada: 4:30 h. Aprox.

Desnivells:  460 m de pujada i 460 m de baixada

 

El cim de la Tosa d'Alp

Itinerari a peu previst: Coll de Pal (2105 m) (1), cap del Serrat Gran (2400 m) (2), collada de Comabella (2350 m) (3), Puig de Comabella (2485 m) (4), refugi Niu d’Àliga (2515 m) (5), Puig de Comabella (2485 m) (4), collada de Comabella (2350 m) (3), Cap del Serrat Gran (2) i coll de Pal (2105 m) (1).

OBSERVACIÓ IMPORTANT

Es tracta d’una ascensió d’alta muntanya per sobre dels 2000 metres d’altitud, per la qual cosa les persones que tinguin algun problema de salut que els afectin aquestes alçades ho hauran de tenir en compte.
Malgrat que sigui en un mes d’estiu, cal portar calçat de muntanya i roba adequada als possibles canvis climàtics.
L’organització podrà no autoritzar la participació a les persones que el seu equipament o que les seves condicions físiques no es corresponguin als mínims que l’ascensió requereix.

INSCRIPCIONS

Import de la inscripció: 20 euros Inclou: autocar, documentació i assegurança d'accident.

Per internet: A partir de les 9 hores del dilluns dia 28 d'AGOST fins a les 21 hores del dijous 31 d'AGOST

ACCÉS AL FORMULARI D'INSCRIPCIONS TANCAT

Per telèfon: Pre-reserva a partir del 28 d'AGOST de les 17 a les 21 hores al telèfono: 616 672 173. Posteriorment s’ha de confirmar la inscripció per mitjà de l'ingrés (no transferència) corresponent al c/c ES58 0081 0142 7100 0144 2547 Banc de Sabadell. A l’ingrés cal fer constar el nom dels inscrits.

MÉS INFO: Tel. 616 672 173 (dilluns feiners de 17 a 21 hores

Descripció de l'itinerari


Iniciarem l’itinerari al coll de Pal (2105 m) i emprendrem tot seguit una forta pujada, en direcció nord-oest, per una zona de prats d’alta muntanya. Pràcticament en tot l’itinerari no hi ha vegetació. Al final d’aquest tram de pujada arribarem al Cap del Serrat Gran (2400 m) després de creuar, pel camí, una zona de roques, amb vistes espectaculars. Tot seguint la carena del Serrat Gran davallarem a la collada de Comabella (2350 m) i a continuació emprendrem de nou la pujada per assolit el Puig de Comabella (2485 m). A partir d’aquest punt entrem als rasos de Comabella i el camí ja es fa molt suau i amb una petita pujada al final arribarem al refugi Niu d’Àliga (2515 m). Des d’aquest punt hi haurà la possibilitat de fer l’ascensió final fins al cim de la Tossa d’Alt (2536 m) i retornar al refugi. El camí de retorn serà exactament el mateix que el de pujada fins arribar al coll de Pal. 

Mapa de l'excursió


Perfil de desnivells


TOSA D'ALP

El coll de Pal separa la Tosa d’Alp del Puigllançada. Des d’aquest coll ja es té unes magnífiques vistes del Carlit al Puig Peric i dels cims més alts de la Cerdanya francesa.
La Tosa d'Alp és una muntanya de 2.536,4 metres situada a l'est de la serra del Moixeró, al límit entre la Cerdanya i el Berguedà. Pel fet que al capdamunt hi conflueixen els territoris de 4 municipis (Alp, Urús, Das i Bagà) la seva punta també es coneix com a Pedró dels Quatre Batlles.
Al cim hi ha hagut diferents estacions meteorològiques, des del 4 de setembre de 2014 hi ha una estació meteorològica automàtica
Prop del cim, hi ha unes antigues mines (actualment en desús) de manganès i ferro, que van funcionar des de finals del segle XIX i fins a l'any 1966 (en què es va esfondrà la mina). Era una activitat minera periòdica que només es podia fer coincidint amb l'estiu, donat que les mines es troben per sobre dels 2.200 metres d'alçada.
Uns metres més avall del cim hi ha el refugi Niu de l'Àliga, es tracta del refugi guardat més alt del Pirineu oriental
Durant tota l’ascensió es pot gaudir d'unes extenses panoràmiques properes del Berguedà amb el Pedraforca, la Serra d'Ensija, la Serra del Cadí i la Serra del Moixeró.
També des dels Rasos de Comabella es pot contemplar una extensa panoràmica del cordal fronterer, des del Puigmal fins a la Tossa Plana de Lles.
L’ascensió des del coll de Pal és molt interessant, no té cap dificultat tècnica però comporta la superació d’un desnivell important a unes altituds que es corresponen a l’alta muntanya i, per tant, requereix el tractament i les previsions adequades a aquestes circumstàncies i a aquest lloc.

SERRA DEL CADÍ

Està situada a les comarques de l'Alt Urgell, la Baixa Cerdanya i el Berguedà. S'estén d'oest a est al llarg de 40 quilòmetres, des del Cap de la Fesa fins al coll de Tancalaporta, separa la Vall de la Vansa i l'alt Berguedà de l'Urgellet i el Baridà. Popularment hom estén el nom de Cadí fins al Moixeró, la Tosa d'Alp i el Pedraforca.
La totalitat del Cadí forma part del Parc Natural del Cadí-Moixeró, juntament amb la Serra de Moixeró, el massís del Pedraforca i gran part de la Tosa d'Alp i el Puigllançada.
Un dels ports i entrades a la serra és l'anomenat Portell de Cadí, port de muntanya dels municipis d'Alàs i Cerc i la Vansa i Fórnols, a l'Alt Urgell.
Separa, juntament amb la falla del Segre, el Prepirineu del Pirineu axial. Els vessants septentrionals, damunt el Baridà, formen una llarga cinglera de més de 500 metres d'altitud; el vessant meridional, per contra, és en la part alta molt més suau. La integren materials calcaris i margosos dipositats durant l'era secundària i el començament de la terciària; els vessants septentrionals presenten gairebé íntegrament materials dels Lies i el Juràssic, i els cims, calcàries eocèniques. El relleu actual es formà durant l'era terciària, a conseqüència de l'orogènesi pirinenca, i es caracteritza per la seva estructura plegada, amb alineacions de plecs orientats rígidament en direcció W-E i bolcats vers el nord, i per la forta empremta de l'erosió quaternària, especialment la fluvial, que ha donat lloc a profundes valls encaixades.
A més de dividir el Prepirineu i el Pirineu, la serra actua de divisòria d'aigües entre la xarxa de valls tributàries del riu Segre, orientades en direcció S-N, als vessants septentrionals, i els rius tributaris del riu Llobregat, en direcció W-E. Amb tot, a causa de la natura calcària del sòl, una gran part de la circulació de les aigües és subterrània i provoca nombrosos fenòmens càrstics.
El clima es caracteritza per un règim de temperatures baixes al llarg de tot l'any i una notable pluviositat (més de 1.200 mm anuals); una gran part de les precipitacions són de neu, i als cims el període d'innivació s'allarga de novembre a abril. La vegetació natural és molt abundant: boscs de pi roig i boscs residuals de roures (a Saldes) als sectors més baixos, masses de pi negre fins a 2.000-2.100 m d'altitud i prats de muntanya per damunt; els rodals d'avets i faigs es presenten en sectors més humits.
Des del 1984, el túnel del Cadí, que forada el Moixeró, enllaça la Baixa Cerdanya amb la vall del Llobregat. Els castells d'època romànica (com els de Saldes, Gósol, Josa, Víllec) i les esglésies dels mateixos pobles o els santuaris del Gresolet, de Bastanist i de Boscalt testimonien una densitat de població medieval comparable a la d'avui.

NOTES IMPORTANTS

- Solament poden assistir a l'excursió les persones que s'hagin inscrit seguint la normativa vigent.
- S’ha de portar roba adequada al lloc de l’excursió i al clima i calçat adequat per caminar per muntanya.
- La direcció de la caminada declina tota responsabilitat sobre els danys que es puguin produir els assistents pel no compliment de les normes establertes i/o de les indicacions que es puguin donar en el decurs de l’activitat i podrà no autoritzar la participació de les persones que el seu equipament o que les seves condicions físiques no es corresponguin als mínims que la caminada requereix. 
- La pluja o el maltemps no seran motiu per a suspendre la sortida, si cal hi haurà una activitat alternativa per la zona de l'excursió.
- Es necessari presentar-se en el punt de sortida dels autocars amb temps suficient per poder verificar la relació d'assistents.
- La sortida dels autocars s'efectuarà amb el màxim respecte a l'horari establert.


ÉS IMPORTAT QUE ES CONSULTI LA NORMATIVA D'AQUESTA ACTIVITAT A L'APARTAT CORRESPONENT DEL WEB

PROPERES ACTIVITATS (Informació provisional)

Podeu consultar el calendari d'excursions per al 2017 a l'apartat "activitats programades" del menú horitzontal que encapçala aquesta pàgina.

Camí de Sant Jaume del Segre V
Inscripcions a partir del 6 de juny
Queden 6 places disponibles, les persones interessades poden trucar al 609 334 872


Camí de Cavalls (Menorca)
Inscripcions a partir del 15 de maig

Queda 1 plaça disponible per a una dona, les persones interessades poden trucar al 609 334 872