EUSKADI

Euskal Mendizale Federakundea
Federación Vasca de Montañismo

Anoeta Pasalekua, 24.- 20014 Donòstia (Guipúzcoa)
Tel. 943 474 279; Fax. 943 462 436
www.emf-fvm.com
emf.donosti@emf-fvm.com

ENLLAÇOS
amb webs relacionades amb els senders d'Euskadi.


Euskadi i les comunitats veïnes. Cliqueu sobre el mapa per ampliar-lo. Font: FEDME. E:1:180.000

SENDERS
GR 1 Sender Històric
GR 9 Carrerada Reial de les Províncies
GR 11 Sender Pirenaic
GR 12 Sender d'Euskalherria
GR 20 Volta a Aralar
GR 21 Camí Ignacià
GR 25 Volta a la Llanada Alavesa
GR 34 Donostia - Arantzazu
GR 35 Camí de la Transhumància
GR 38 Ruta del Vi i del Peix
GR 98 Volta a la Reserva de la Biosfera de Urdaibai
GR 99 Sender de l'Ebre
GR 120 Ruta dels Tres Temples
GR 121 Volta a Guipúscoa
GR 123 Volta a Biscaia

GR 229 Ruta Mikeldi

GR 1 Sender Històric
El recorregut d'aquest sender per Euskadi es concreta en el tram de Santa Cruz de Campezo a Bóveda, tot passant per Bernedo, Lagrán, Peñacerrada, Arminón, Fontecha, Espejo de Fontecha i Bóveda de Valdegobía des d'on puja al port de la Horca per a accedir a Castella-Lleó; a l'itinerari cal destacar els alzinars de la serra de Codés, les fagedes de la serra de Toloño i altres indrets interessants de la província alavesa.

GR 9 Carrerada Reial de les Províncies
El recorregut d'aquest sender per terres d'Euskadi és d'uns 32 km. El seu itinerari és: Uli, Gastelu, Tolosa, Bentaundi, Albizcur, Santutxo, Bidegoain, Iturburu, Errezil i Azpeitia.

GR 11 Sender Pirenaic
El recorregut d'aquest sender per Euskadi és reduït (uns 30 km) però significatiu ja que a Hondarribia hi ha un dels seus punts d'inici/final. El recorregut per aquesta autonomia és: Cap d'Híger, Hondarribia, Irun i collada de San Antón.

GR 12 Sender d'Euskalherria
El tram per Euskadi es concreta en un itinerari d'uns 70 km que s'inicia al port d'Etxegarate i continua a l'oest cap a Lizarrusti, San Adrián, Mugarriluze, port d'Arlaban, Rasos d'Albina i el port de Kruzeta. En un tram important coincideix amb el GR 121 i a Lizarrusti coincideix amb el GR 20.

GR 20 Volta a Aralar
El tram corresponent a Euskadi té uns 45 km i discorre per Amezqueta, Larraitz, Zaldibia, ermita d'Itxurrene, Ataún, Ergoiena, Arrondoa, Aia i Lizarrusti. Hi ha la variant GR 20-1 que va d'Urkillarga, Lareo i port de Lizarrusti.

GR 21 Camí Ignacià
En territori d'Euskadi, el sender té uns 45 km de llargada amb l'itinerari següent: Collada de Zárate, Altzo, Albiztur, Bidegoian, Baizama, Urrestilla i Loiola. Connecta amb el GR 121, Volta a Guipúscoa, GR 34, Ruta Donostia-Arantzazu i el GR 35 Carrerada de la Costa.

GR 25 Volta a la Llanada Alavesa
La Llanada Alavesa és una gran extensió de terrenys plans o de suau desnivell envoltats per les muntanyes de Vitoria, Iturrieta, les serres d'Entzia, Elguea, el massís del Gorbea i les serres d'Arrato i Badai. Pel faldar d'aquestes serres és per on discorre el GR 25. Es tracta d'un itinerari circular d'uns 180 km de recorregut que es pot iniciar a Nanclares de la Oca i continuar cap a Berrosteguieta, Ullibarri Olleros, Gauna, Opakua, Eguino, Zalduondo, Barria, Elgea, Landa, Leguitano, Etxagen, Letona, Huerto Arriba i Nanclares de la Oca.

GR 34 Donostia - Arantzazu
Per rutes ancestrals (segle XI) es recorre Guipúscoa de nord a sud. És un camí que va ser usar en la transhumància. A Arantzazu hi ha una mescla de misticisme muntanyenc i pelegrí que embolcalla el visitant. Té uns 75 km i el seu itinerari, en els punts més significatius passa per: Donostia, Usurbil, Ormaztegui, Arantzazu, Zerain i Arantzazu (GR 35, GR 21 i GR 65-2).

GR 35 Camí de la Transhumància
Comunica les zones utilitzades pels pastors en les èpoques d'estiu (serra d'Aralar) i les terres emprades a l'hivern més properes als límits costaners. El seu itinerari, de prop de 50 km, en els punts més significatius passa per: Puerto de Lizarrusti, Uidui, Jentillarri, Akapulko, Zaldibia, Arama, Itsasondo, Berostegui, Santa Marina de Arguisain, Santa Ageda, Iturburu, Zelatun, Komisolatza, Etumeta, Santa Engratzia i Aizarna. Hi ha la variant GR 35-1 que va de Zelatun a Urdaneta tot passant per Benta Iturriotz i Pagoetea.

GR 38 Ruta del Vi i del Peix
S'inicia a la Rioja Alavesa i per camins antics utilitzats per al transport de vi recorre Àlava de sud a nord, entra a Biscaia i prossegueix fins als punts marítims d'Ondàrroa, Lekeitio i Bernedo. Amb uns 105 km, els punts més interessants del seu recorregut són: Oyón, Laguardia, Lagran, Albaina, Loquina, Santuari de Nostra Senyora d'Estibaliz, Mendibil, Legutiano i Otxandio.

GR 98 Volta a la Reserva de la Biosfera de Urdaibai
A la maresma d'Urdaibai es troben milers d'aus, per la qual cosa la UNESCO la va declarar Reserva de la Biosfera el 1984. Belles platges, pobles mariners, etc. fins arribar a Gernika, la capital simbòlica dels bascos. Té un itinerari circular d'uns 120 km de llargada amb les referències següents: Gernika, Kanala, Arboliz, Astorkigana, Autzagane, Bº San Llanbante, Bermeo i Gerniña. Té la variant GR 98-1 que puja al Katillotxu.

GR 99 Sender de l'Ebre
El recorregut per terres d'Euskadi encara no està definit, si bé seguirà tan proper com sigui possible la riba del riu Ebre.

GR 120 Ruta dels Tres Temples
Permet enllaçar la visita a tres monuments molt significatius de Guipúscoa, el santuari de Loiola, l'ermita de Nostra Senyora de La Antigua i el santuari d'Arantzazu, situats en indrets de gran bellesa natural, representen tres estils artístics clarament diferenciats. L'itinerari, d'uns 44 km, passa per Azpeitia, Loiola, collada de Pegotxeta, ermita de La Antigua, Zumarraga, Santa Marina, Brikola, Biozkornia i Arantzazu.

GR 121 Volta a Guipúscoa
Es tracta d'un itinerari circular a l'entorn de la província de Guipúscoa amb uns 285 km de longitud, que uneix la costa marítima amb les muntanyes interiors de la província. El recorregut és el següent: San Sebastià, Zarautz, Eibar, port de Kampazar, Otzuarte, port d'Etxegarate, port d'Arlaban, Arbarrain, Lizarrusti, Illarrazu, Arano, Arritxulegi, Irun i Sant Sebastià. Aquest sender té qutre variants, la GR 121-1 que va al port d'Otzuarte, la GR 121-2 que va a Arano, la GR 121-3 que va a Arno i la GR 121-4 a Urbía.

GR 123 Volta a Biscaia
Pel límits amb les províncies veïnes de Biscaia, aquest sender dóna una opció circular que en la part interior permet recórrer les muntanyes de Durangaldea, el massís de Gorbeja i les muntanyes de Karrantza (els tres són espais protegits), a la costa s'ha de destacar la Ría de Urdaibai, declarada Reserva de la Biosfera. El recorregut s'inicia a Bilbao i continua a l'oest vers Balmaseda, Orozco, Otxandio, Ermua, Ondárroa i per la costa retorna a Bilbao. Aquest sender té dues variants, la GR 123-2 que recorre l'entorn d'Urdaibai i el GR 123-3 que entra a les maresmes del riu Oka.


GR 229 Ruta Mikeldi
Recorregut circular per la comarca de Durangaldea (Duranguesado) de 86 km de longitud, en 5 etapes, que discorre per paratges del Parc Natural d'Urkiola. Itinerari: Durango, Atxondo, Berriz, Garai, Amorebieta Etxano i Durango.


[ Principal | Senderisme | Senders de Catalunya|Península ibèrica|Senders d'Europa|Rutes temàtiques  |Barnatresc|Bústia ]

Copyright © 1999 Associació d'Entitats Excursionistes del Barcelonès i A.E. Senders de Catalunya