CASTELLA-LLEÓ

Federación de Deportes de Montaña, Escalada y Senderismo de Castilla-León
Mariano García Abril, 8,1.A; 47014 Valladolid
Apartado de Correos 3154
Tel/fax. 983 226 400
fclm@fclm.com


ENLLAÇOS
amb webs relacionades amb els senders de Castella-Lleó.


Castella-Lleó i les comunitats veïnes. Cliqueu sobre el mapa per ampliar-lo. Font: FEDME. E:1:180.000

SENDERS
GR 1 Sender Històric
GR 10 Puçol - Aldea del Obispo / Termas de Monfortinho
GR 14 Senda de los Arribes del Duero
GR 26 Sender de Tierra de Campos
GR 27 Sender del Valle Esgueva
GR 28 Senda de Tierra de Pinares
GR 29 Senda del Río Pisuerga
GR 30 Senda de los Montes de Torozos
GR 65 Camí de Santiago
GR 82 Sierra de la Demanda
GR 84 Canal del Duero
GR 85 Senders Merindades
GR 86 Sender Ibèric Sorià
GR 88 Sender Segovià
GR 89 Canals de Castella
GR 99 Sender de l'Ebre
GR 100 Ruta de la Plata

GR 1 Sender Històric
Per terres de Castella-Lleó té dos trams, un per la província de Burgos i l'altre per la de Lleó, abans i després respectivament del seu recorregut per terres de Cantàbria.
El tram de Burgos segueix l'itinerari següent: San Pantaleón de Llosa, Perex, Govantes, Villate, Villamor, la Cerca, Salinas de Rosio, Tabliega, Barcena, Gayangos, Torme, Villanueva la Blanca, Salazar, Nela, Puentedei, Quintanilla Baldebrodes, Pedrosa, Dosante, Busnela i Puerto del Escudo(Cantàbria); en total un recorregut de 77,700 km.
El recorregut per la província de Lleó és el següent: Coll de la Cruz de la Armada, Valverde de la Sierra, Besande, Prioro, Tejerina, Remolina, Las Salas, Salamón, Lois, Acebedo, Maraña i port de Tarna; en total 64 km.

GR 10 Puçol - Aldea del Obispo / Termas de Monfortinho
En aquesta comunitat el sender segueix el curs del riu Tormes, per la carena del port del Pico, per les províncies d'Àvila i Salamanca, fins al Barco de Àvila, on es bifurca. A partir d'aquesta població hi ha un itinerari que es dirigeix al port de Tornavacas i un altre que va cap a Salamanca, per després continuar vers la frontera portuguesa.
Per la província d' Àvila té l'itinerari següent: San Martín de Valdeiglesias, Venta la Tablada, Cebreros, embalse Charco Cura, Las Cruceras, La Rinconada, Coto Venero Claro, Navaluenga, Burgohondo, Navatalgordo, Navalosa, Hoyocasero, Venta la Rasquilla, Venta la Rasca, Puerto del Pico, Parador Nacional de Gredos, Navaredonda, Hoyos del Espino, Navacepeda de Tormés, Navalperal de Tormés, La Angostura, La Aliseda de Tormés, Hermisillo, el Barco de Ávila, Navamorisca, El Losar del Barco, Palacios de Becedas, Becedas i La Hoya. 185 km en total.
Per la província de Salamanca té l'itinerari següent: La Hoya, Navacarros, Palomares de Bejar, Candelario, Bejar, La Calzada de Bejar, Baldehijaderos, Horcajo de Montemayor, Corrales de Soto, Sotoserranos, Cepeda, Miranda del Castañar, Mogarraz, Monforte de la Sierra, La Alberca, La Peña de Francia, Monsagro, Serradilla del Arroyo, Guadapero, Ciudad Rodrigo, Gallegos de Argañan, Alameda de Gardón, Castillejo de dos Casas i Aldea del Obispo (frontera amb Portugal). Total 163 km.
- Variant GR 10-1.- Barco de Ávila, Cristo del Caño, Canalejas, Umbría, Parador i Puerto Castilla.
- Variant GR 10-2.- Puente Nuevo, El Manco, Casas Arquitones, Arroguelos, Banlejos, El Hornillejo, Navarrevisca, Serranillos, Los Contaderos i Pueto del Pico.

GR 14 Senda del Duero
El tram de la província de Valladolid té un recorregut de 145 km i l'itinerari següent: Bocos de Duero, Peñafiel, Curiel, Peñafiel, Pesquera de Duero, Quintanilla de Onésimo, Valbuena de Duero, Olivares de Duero, Sardón de Duero, Peñalba de Duero, Tudela de Duero, Fuentes de Duero, El Puente Herrera, Puente Duero, Villanueva de Duero, Tordesillas, Torrecilla de la Abadesa, Torreduero, Castronuño i Villafranca de Duero.
- Variant GR 14-1.- Tordesillas, Parador de Turismo, Aceñas de Zafraquillas, Caserio Trigos, Estación de Bombeo, Caserio de Villar, Pollos, Casa de Bayona, Vega de Cartago, Casa Cubillejas, Pedruño, Estación de Ferrocarril i Castronuño. 30 km
A la província de Salamanca té un recorregut de 140 km amb l'itinerari següent: Trabanca, Vilariño, Pereña de la Ribera, Masueco, Aldeadávila de la Ribera, Mieza, Vilvestre,Saullece, Hinojoa de Duero i La Fregeneda.
- Variant GR 14-2.- Hinojosa de Duero, Sobradillo, Hahijal de los Aceiteros, San Felices de los Gallegos, Pueto Seguro i la Bouza. 40 km.

GR 26 Sender de Tierra de Campos
El tram entre Medina de Rioseco i Mayorga de Campos temporalment està descatalogat.
El tram entre Valladolid i Medina de Rioseco està en procés de ser adequat a les exigències actuals de senyalització.

Des de Valladolid cap al nord, recorre la comarca denominada Tierra de Campos, una zona de camps de conreu amb paisatges suaus, de terres planes i amb petits lloms que trenquen la monotonia; terres rogenques desforestades aptes i fèrtils per al cereals. En total té 172 km que s'han dividit en 6 etapes. Té l'itinerari següent: Valladolid, Fuensaldaña, Mucientes, Villalba de los Alcores, Montealegre, Palacio de Campos, Medina de Rioseco, Berrueces, Palazuelos de Vedija, Villamuriel de Campo, Aguilar de Campos, Ceinos de Campos, Villacid de Campos, Villalón de Campos, Bustillo de Chaves, Gordaliza de la Loma, Castroponce i Mayorga.

GR 27 Sender del Valle Esgueva
Temporalment aquest sender està descatalogat.
Des de Valladolid cap al nord-est, aquest itinerari de 78 km va resseguint la vall del riu Esgueva, una zona fèrtil, d'horta i fruiters molt peculiar. Després de Valladolid l'itinerari va per Renedo de Esgueva, Castronuevo de Esgueva, Villarmentero de Esgueva, Olmos de Esgueva, Villanueva de los Infantes, Piña de Esgueva, Esguevillas de Esgueva, Villafuerte de Esgueva, Amusquillo, Villaco, Castroverde de Cerrato, Torre de Esgueva, Fombellida, Canillas de Esgueva i Encinas de Esgueva.

GR 28 Senda de Tierra de Pinares
Aquest és un sender en projecte que tindrà un recorregut de 105 km per la província de Valladolid, amb l'itinerari següent: Valladolid, Laguna de Duero, Boecillo, Aldeamayor de San Martín, Portillo, Aldea San Miguel, Mojados, Megeces, Cogeces de Iscar, Iscar, Pedrajas de San Esteban, Alcazarén, Hornillos, Villalba de Adaja, Matapozuelos, Ventosa de la Cuesta, Pozáldez, Pozal de Gallinas i Medina del Campo.

GR 29 Senda del Río Pisuerga
L'itinerari d'aquest sender ha de discórrer per les províncies de Valladolid i Palència, amb un total de 236 km i el recorregut següent: Casabegas, Areños, S. Cantamuda, Estalaya, Vañes, Arbejal, C. de Pisuerga, Sigüerzana, Rueda, S. de Pisuerga, R. de Zalina, Corvio, Aguilar de Campoó, V. de las Torres, Mave, Sta. María de la Mave, Villela, N. de Pisuega, Alar del Rey, S.Q. río Pisuerga, Herrera de Pisuerga, Hinojal, Riopisuerga, Z. de Riopisuerga, C. Riopisuerga, V. Riopisuerga, Melgar de Fernamental, P. de Riopisuerga, Otero del Castillo, Melgar de Yuso, Villodre, Villalaco, Cordobilla la Real, Torquemada, Reinoso de Cerrato, Magaz, Baños de Cerrato, Venta de Baños, Dueñas, C. de Santa María, Aguilarejo, Cabezón de Pisuerga, Santovenia de Pisuerga, Valladolid, Arroyo, Simancas i Pesqueruela.

GR 30 Senda de los Montes de Torozos
Temporalment aquest sender està descatalogat.
En part aquest sender és circular i acaba a Valladolid, a la vall del riu Pisuerga i del Esgueva; discorre per la comarca de Torozos, situada en una ampli altiplà amb pregones valls que formen una gran ciutadella natural i constitueix el llom de la província de Valladolid. Té un total de 152 km per l'itinerari següent: Valladolid, Zaratán, Ciguñuela, Villán de Tordesillas, Velilla, Matilla de los Caños, Tordesillas, Villavieja del Cerro, Berceros, Vega de Valdetronco, Gallegos, Mota del Marqués, San Cebrián de Mazote, Urueña, La Espina, Castromonte, Peñaflor de Hornija, Wamba, Villanubla i Valladolid.

GR 65 Camí de Santiago
El sender entra a terres castellano-lleoneses per la província de Burgos continua per Palència i Lleó fins al coll d'O Cebreiro, pel qual entra a Galícia. Els punts més significatius d'aquest itinerari són els següents: Grañón, Belorado, Villafranca, San Juan de Ortega, Burgos, Tradajos, Hornillos del Camino, Castrojeriz, Frómista, Carrión de los Condes, Sahagún, Bercianos, Mansilla de las Mulas, León, Villadangos del Páramo, Astorga, Rabanal del Camino, Molinaseca, Ponferrada, Villafranca del Bierzo i coll d'O Cebreiro.

GR 82 Serra de la Demanda
El recorregut de 270 km es distribueix en 12 etapes per la província de Burgos ; els punts més significatius de l'itinerari són: Pineda de la Sierra - Alarcia- Pradoluengo- Villafranca Montes de Oca- Ibeas de Juarros - Palazuelos de la Sierra - Covarrubias- Santo Domingo de Silos - Salas de los Infantes - Huerta de Abajo - Huerta de Arriba- Barbadillo.
- Variant GR 82-1.- Palazuelos de la Sierra - Pineda de la Sierra, 17 km.
- Variant GR 82-2.- Barbadilo de Herreros - Huerta de Abajo - Tolbañosde Abajo - Tolbaños de Arriba - Huerta de Arriba- Monterrubio de la Demanda - Barbadillo de Herreros, 28 km.

GR 84 Canal del Duero
Sender en projecte a la província de Valladolid.

GR 85 Senders Merindades
Recorre bona part de les terres de Las Merindades, amb 168,3 200 km i 9 etapes, enllaça paisatges, enclaus, pobles i monuments de gran bellesa i valor natural i històric de la província de Burgos . El seu recorregut és: Villasana de Mena, Castrobarto, Quincoces de Yuso, Quintanilla Montecabezas, Frías, Trespademe, Arenas, Tudanca, Soncillo i Puentedey, on connecta amb el GR 1.

GR 86 Sender Ibèric Sorià
Dins la província de Sòria , aquest sender té un traçat turístic al llarg del sistema Ibèric que articula la majoria dels recursos paisatgístics, culturals i naturals d'interès de la geografia de Sòria. Té 510 km de longitud; compta amb 2 variants i 5 derivacions que hi ha per les serres del sistema Ibèric de Sòria i els estreps del sistema Central, a destacar la que porta al Moncayo. S'inicia a Ágreda i continua per Ólvega, Cueva de Ágreda, p. Moncayo, San Miguel, Matalebreras, Magaña, San Pedro Manrique, Yanguas, Santa Cruz de Yanguas, Almarza, Valdeavellano de Tera, El Royo, Vinuesa, Covaleda, Duruelo de la Sierra, Navaleno, San Leonardo de Yagüe, El Burgo de Osma, Ucero, Quintanas de Gormaz, Brías, Retortillo de Soria i Tiermes.
- Variant GR 86-1.- Vinuesa, Caserío de Santa Inés, Montenegro de Cameros, Caserío de Santa Inés, Laguna Neqra, Covaleda, Pico Urbión, Duruelo de la Sierra i Pico Urbión.
- Variant GR 86-2.- Baixador (apeadero) de Navaleno, San Leonardo de Yagüe i GR 86 entre Navaleno i Casareios.

GR 88 Sender Segovià
Temporalment aquest sender està descatalogat.
El seu itinerari por terres castellanes s'inicia a la collada del Hornillo, poc després d'haver deixat el GR 10 a San Lorenzo del Escorial, i continua cap al nord per Las Palmeras, Segovia, Sotosalbos, Pedraza, Sepúlveda i Cerezo de Abajo; des d'aquesta població retorna als paratges de la Sierra Norte a la comunitat de Madrid. S'ha de destacar el seu pas per rouredes, alzinars i camps de conreu tot combinant amb castells com els de Pedraza, Castinovo o Sepúlveda.

GR 89 Canals de Castella
Aquest itinerari té com a tema propi el Canal de Castella, que pel Canal de Campos uneix les aigües dels rius Pisuerga i Carrión, prop del convent de Calahorra. En si l'itinerari té tres branques totes elles tenen com a punt de referència la població de Palència. La branca nord va de Palència per Amusco, Fromista, Osorno, Herrera de Pisuerga a Alar del Rey; la branca sud va de Valladolid a Palència per Dueñas, i la branca de Campos va de Grijota a Medina de Rioseco per Paredes de Navas i Abarca de Campos.
En total 210 km de recorregut prop del canal, tant al costat dret com a l'esquerre, que disposa d'un camí de sirga per la qual cosa els senyals es fan innecessaris (solament hi ha marques de pintura a l'inici).

GR 99 Sender de l'Ebre
El recorregut per terres de Castella-Lleó encara no està definit, si bé seguirà tan proper com sigui possible la riba del riu Ebre.

GR 100 Ruta de la Plata
El tram de Castella-Lleó s'iniciarà al port de Pajares anirà a Astorga, segurament per Riello i Sueros de Cepedo, per continuar per la Bañeza, Benavente, Montamarte, Zamora, Calzada de Valdunciel, Salamanca, Moville, Valdelacasa i Calzada de Bejar, després d'uns 400 km de recorregut per aquesta autonomia.


[ Principal | Senderisme | Senders de Catalunya|Península ibèrica|Senders d'Europa|Rutes temàtiques  |Barnatresc|Bústia ]

Copyright © 1999 Associació d'Entitats Excursionistes del Barcelonès i A.E. Senders de Catalunya