ARAGÓ

Federación Aragonesa de Montañismo
C/ Albareda, 7 4º-4ª; 50004 ZARAGOZA
Tel. 976 227 971; Fax. 976 212 459
fam@fam.es


ENLLAÇOS
amb webs relacionades amb els senders d'Aragó.


Aragó i les comunitats veïnes. Cliqueu sobre el mapa per ampliar-lo. Font: FEDME. E:1:180.000

SENDERS
GR 1 Sender Històric
GR 8 Ulldecona - Villel
GR 10 Puçol - Aldea del Obispo / Termas de Monfortinho
GR 11 Sender Pirenaic
GR 15 Sender Prepirenaic
GR 16 Sender del Serrablo
GR 17 Sender Marià
GR 18 Sender de la Ribagorça
GR 19 Sender de Sobrabe
GR 23 Sender de la Llitera
GR 24 Sender de Calatayud, Darroca i Gallocanta
GR 45 Sender del Somontano
GR 65-3 Camí de Santiago
GR 65-5 Camí de Santiago
GR 90 Terres del Montcayo i Sistema Ibèric Saragossà
GR 95 Saragossa-Pirineus
GR 99 Sender de l'Ebre

GR 1 Sender HistÚric
Entra a l'Aragó pel Pont de Montanyana i en un primer tram passa per Graus, Tierrantona i Mesón de Ligüerre. Des d'aquest població es bifurca i un ramal va per la Sierra i barrancs de Guara i l'altre va per Alquézar, més al sud. Abans d'arribar a Arguis el sender ja s'ha reunificat i continua en un tercer tram per Bolea, Loarre, Riglos i Sos del Rey Católico fins a entrar a Navarra per la població de Peña. En total són uns 315 km ben aprofitats per la varietat de paisatges que es troben.

GR 8 Ulldecona - Villel
Entra a l'Aragó després de creuar el port de Tortosa i baixar a la població de Beseit, en aquesta comunitat fa un recorregut d'uns 350 km a l'entorn de les serres de Gúdar i Javalambre fins acabar a Villel.
Els punts més significatius d'aquest recorregut són: Beceit, Monroyo, Villarluengo, Pitarque, Fontanete, Valelinares, Alcalá de la Selva, Mola de Rubielos, Valbona; la Puebla de Valverde, Camarena de la Sierra (GR 10), Riodeva i Villel (GR 10).
Té una variant, la GR 8-1, que per la Algecira, Ladruñán i Cuevas de Cañart (lloc realment interessant), s'arriba a les famoses Grutas de Cristal, al Parc Cultural de Molinos i per Ejulve va a les proximitats de Villarluengo on en el pont medieval del Vao retorna al GR 8.
Juntament amb el GR 4 i el GR 10 formen la part espanyola del sender europeu E-7 (Lisboa-Constança).

GR 10 Puçol - Aldea del Obispo / Termas de Monfortinho
El tram aragonès d'aquest sender té uns 205 km de recorregut i s'inicia a Abejuela, al massís de Javalambre (2.020 m), va a Arcos de las Salinas, Camarena de la Sierra (GR 8), Valacloche i a Villel (GR 8). Des d'aquesta població va cap a Rubiales, Bezas, Albarracín, Monterde, Bronchales i Orihuela del Tremedal tot resseguint les capçaleres de rius importants abans d'entrar en terres de Castella-la Manxa, com és el cas del Guadalaviar o el Túria, el Gabriel, l'Arcos i el Tajo.
Hi ha la variant GR 10-1 amb l'itinerari: Rubiales, Jabaloyas, Toril, Masegoso, El Vallecillo, Guadalaviar, Griegos, Brochales i Orihuela del Tremedal.

GR 11 Sender Pirenaic
El recorregut d'aquest sender per terres d'Aragó (prop de 200 km) és realment muntanyenc i requereix un mínim de coneixements i experiència en l'alta muntanya, a l'hivern pot ser aconsellable abstenir-se de fer algun dels seus trams i, en qualsevol cas, cal prendre les precaucions adients. Des de Navarra l'itinerari va cap al refugi de la Mina (GR 11-1), Candanchú i a la vall de Tena, ja sigui per la Canal Roya o per la d'Izas. A continuació del refugi de Respomuso i Panticosa s'entra a la vall del Ara i després al magnífic Parc Nacional d'Ordesa i Mont Perdut. Passada la collada de Vallhiverna es davalla cap a Catalunya ja sigui per la vall de Llauset i la població d'Aneto o bé per Angliós i el pont de Salenques.
Hi ha dues variants, la GR 11-1 que va de la Mina a Canfran pels refugis de Gabardito i Lizara i la GR 11-2 que fa un circuit entre els refugis de Biadós, Ángel Orús i Estós.

GR 15 Sender Prepirenaic
Per Aragó, poc després del seu inici, té l'itinerari següent: Bonansa, Borda Ariño, Espés Bajo, Abella, San Feliu de Veri, Pusocuartal, Gavas, Seira, Barbaruens, collado d'Aibón, Saravillo, Lafortunada, Tella, Estaronillo, Escuaín, Bestué, San Úrbez, Sercué, Nerín, Buisán, Fanlo, Servise, Broto, Oto, Yosa, Otal, Yésero, Gavín, Biescas, Yosa de Sobremonte, Aso de Sobremonte, Acumuer, Larrosa, Castiello de Jaca, Borau i Esposa.
En total uns 100 km. Té dues variants, la GR 15-1 que des de San Úrbez va per les planes de Vió i Buerba, amb belles vistes sobre el Mont Perdut, fins a Buisán, i la GR 15-2 que des de Broto, pel costat del riu Ara, passa per Torla i va a trobar el GR 11 molt a prop de la vall d'Ordesa.

GR 16 Sender del Serrablo
Situat a la província d'Osca, té uns 50 km de recorregut en direcció nord-sud amb nombroses esglésies medievals que li donen una riquesa artística important.
Té l'inici a Biescas (GR15) i continua per Orós Alto, Orós Bajo, Oliván, San Juan de Busa, Lárrede, Senegüé, Latas, Satué, Isún de Basa, San Román de Basa, Yebra de Basa, Espatiello, castell de Guarga, Gésera, Inbirque (GR 1) i Nocito on s'acaba. Hi ha una derivació que uneix aquest sender amb Sabiñánigo.

GR 17 Sender Marià
Està projectat que aquest sender uneixi Saragossa amb Lourdes tot passant per Barbastre i el santuari de Torreciudad, en un recorregut amb una gran varietat de paisatges i excel·lents panoràmiques del Pirineu i del somontano barbastrenc. Actualment hi ha senyalitzat el tram entre Barbastre i el santuari de Torreciudad, de 22 km, amb un recorregut que passa per Barbastre, Costean, Enate, El Grado i santuari de Torreciudad. Té dos punts de connexió amb el GR 45.

GR 18 Sender de la Ribagorça
El conjunt de 135 km de recorregut d'aquest sender s'estenen de sud a nord per la província d'Osca, gairebé tot per l'antic comtat de la Ribagorça, per terres d'escàs poblament. S'inicia a Fonz i a prop de Purroy de la Solana es desdobla amb una variant, la GR 18-1, que per Benavarre i Laspaüles retorna al GR a Castanesa; el GR 18 continua per Calandrones, Tolva, barranc de la Tordilla (GR 1), Castigaleu (GR 1), Cajigar, Bonansa i Castañesa. Des d'aquest punt el GR 18 continua al nord fins a la població d'Aneto on coincideix amb una variant del GR 11.

GR 19 Sender de Sobrabe
S'inicia al peu dels Posets, al refugi de Biadós tot seguint el curs del Cinqueta, davalla per la vall de Gistau i va a cercar el riu Cinca. Per aquesta vall va a Ainsa i per la serra de Gerbe continua cap a Fueva; finalment, amb el GR 1, recorre l'espectacular gorja de l'Entremón per anar a acabar al Mesón de Ligüerre després de 80 km de recorregut. Itinerari: Gistaín, Serveto, Salinas, Tella, Lafortunda, Hospital de Tella, Laspuña. Araguás, Pueyo de Aragüás, L'Aínsa, Griébal i Muro de Roda.
Té la variant GR 19-1 que a Sin va per la vall de Gistau, puja al coll de la Guàrdia i davalla a Bielsa i per un vell traçat que comunica la vall de Pineta-Bielsa amb el del Yaga, creua el portilló de Tella i retorna al GR 19 a prop de Tella.

GR 23 Sender de la Llitera
Des de la conca mitjana del riu Cinca, prop de Fonz, va sortejant els darrers estreps de les Sierras Exteriores, solells de la serra de la Carodilla, turons d'Alins i Calasanz, depressió de Peralta de la Sal, talaia de la Mora, conca de Baells, collada de Bolterol, val de Boldellou, pinars de la serra del Solá, vall de Castillonroy i altiplà dels prats d'Albelda; en total uns 175 km de sender per terres de la Llitera

GR 24 Sender de Calatayud, Darroca i Gallocanta
Un recorregut d'uns 80 km per la província de Terol, que té l'inici a Aldehuela de Liestos, passa per Bello, Torralba de los Sisones, Ojos Negros i acaba a l'ombra del castell de Paracense. En aquest itinerari cal destacar el pas per la Laguna de Gallocanta, las Hoces del Río Piedra i la Paramera de Blancas. Itinerari: Aldehuela de Liestos, Torralba de los Frailes, Las Cauerlas, Bello, Torralba de los Sisones, Blancas, Pozuel de Campos, Ojos Negros, Villar de Saiz i Paracense.

GR 45 Sender del Somontano
Aquest sender recorre una de les comarques històriques de l'Aragó al llarg de més de 125 km caminar. Té el seu inici a Bierge, al nord-est de la capital de la província d'Osca, al pas del GR 1 per aquesta població; continua per Lancellas i pel Santuari de la Mare de Déu de Peuyo cap a Barbastre, on troba el GR 17. Segueix cap a Costean i el Grado per anar a acabar a Colungo (en aquestes tres darreres poblacions contacta amb el GR 17).

GR 65-3 Camí de Santiago
L'itinerari per Aragó, al llarg de 190 km, segueix el curs del riu Aragón, va cap a Candanchú, Canfranc estació (GR 11), Canfranc, Villanúa, Jaca, Puente la Reina de Jaca, Artieda, Ruesta, Undués de Lerda i entra a Navarra per Sangüeza. Aquest sender compta amb tres variants, la GR 65-3-1, que de Villanúa va a Castiello de Jaca; la GR 65-3-2 que des de Atares permet pujar al monestir romànic de San Juan de la Peña i retorna al GR 65-3-3 després de passar per Binacua; i la GR 65-3 que permet arribar a terres d'Aragó des de França per un dels passos clau que creuen els Pirineus, el port de Palo, recorre la Selva de Oza, passa per Siresa i Echo creua la serra de Dos Ríos i després passa per Bienés, Berdún i a Martes enllaça amb el GR 65-3.

GR 65-5 Camí de Santiago

Actualment la senyalització arriba a Mequinensa si bé està previst que el seu traçat creui els Monegros tot continuant per Cadasnos, Pañalba, Bujaraloz, Pina de Ebro, Burgo de Ebro, Saragossa, Alagón, Luceni, Gallur, Ribaforada, Tudela, Alfaro, Calahorra i Arrúbal fins a Logronyo on s'incorporaria al GR 65 per a seguir cap a Sant Jaume de Compostel·la.

GR 90 Terres del Montcayo i Sistema Ibèric Saragossà
L'itinerari d'aquest sender recorre les serres del Sistema Ibèric Aragonès tot descrivint un arc des de Tarazona al massís del Moncayo fins a Daroca, al Baix Aragó (on enllaçarà amb el GR 24); actualment està realitzat en dues de les tres parts en què està programat, la qual cosa permet un llarg i bonic recorregut des de Tarazona a Badules fins a Daroca tot passant per Tarazona, Grisel, Lituénigo, Litano, Añón, Talamantes, Tresobares, Tierga, Mesones de Isuela, Nigüella, Arándiga, Chodes, Morata de Jalón, Santa Cruz de Grío, Tobed, Codos, Langa del Castillo, Torralbilla, Mainar, Villadoz i Badules; uns 635 km de senyalització.
Aquest sender comptarà amb tres variants, la GR 90-1, de Lituénago a Talamantes; la GR 90-2, del collado de la Estaca (GR 90-1) a Langa; i la GR 90-3, de Belmonte de Gracián a Daroca

GR 95 Saragossa-Pirineus
Està previst que aquest sender uneixi la ciutat de Saragossa amb els Pirineus, de moment hi ha senyalitzat un tram de 54 km comprès entre Castillo de Artasona, Toruñana, Zarzamarcuello, ermita Virgen Macula, Peña Estación i Ena.

GR 99 Sender de l'Ebre
El recorregut per terres d'Aragó actualment està senyalitzat entre Saragossa i Pina de Ebro, pel marge dret del riu, en un total de 44 km, tot passant per Saragossa, La Cartuja, El Burgo de Ebro i Pina de Ebro.


[ Principal | Senderisme | Senders de Catalunya|Península ibèrica|Senders d'Europa|Rutes temàtiques  |Barnatresc|Bústia ]

Copyright © 1999 Associació d'Entitats Excursionistes del Barcelonès i A.E. Senders de Catalunya