ANDALUSIA

Federación Andaluza de Montañismo
Camino de Ronda, 101; Edif. Atalaya 1, 7G; 18003 Granada
Tel. 957 405 061.-
Fax. 958 291 340
fsecretaria@fedamon.com


ENLLAÇOS
amb webs relacionades amb els senders d'Andalusia


Andalusia i les comunitats veïnes. Cliqueu sobre el mapa per ampliar-lo. Font: FEDME. E:1:180.000

SENDERS
GR 7 La Farga de Moles (Lleida)- Tarifa (Cadis)
GR 39 Carrerada Reial de la Mesta
GR 40 Carrerada Reial Soriana
GR 41 Carrerada de las Buervas
GR 42 Carrerada Real Lleonesa occidental
G
R 47 Camino de las Minas
GR 48 Sender de Sierra Morena
GR 92 Sender Mediterrani

GR 100 Ruta de la Plata
GR 140 Sender d'Almeria
GR 142 Sender de l'Alpujarra
GR 144 Ruta de la Transhumància
GR 146 Ruta Monte y Olivo
GR 147 Sierra Profunda
GR 148 Abrucena - Tahal
GR 243 Sierra de las Nieves

GR 7 La Farga de Moles (Lleida)- Tarifa (Cadis)
Entra a Andalusia procedent de la comunitat de Múrcia, concretament de la Cañada de la Cruz. El primer punt de referència a Andalusia és Almaciles des d'on va a Puebla de Don Fadrique. Aquest és un punt important perquè des d'ell el GR es bifurca en els denominats Ramal Nord i Ramal Sud. A més, en aquesta població té el seu inici/final el GR 143.
El Ramal Nord, que podria definir-se com el traçat inicial d'aquest GR a Andalusia, creua el Parc Natural de Mágina i el Parc Natural de las Sierras de Cazorla, Segura y las Villas, el més extens d'Andalusia, amb valls de gran bellesa i origen del riu Guadalquivir, i transcorre pel Parc Natural de las Sierras Subbéticas, de gran riquesa paisatgística i ecològica.
Litinerari d'aquest ramal nord és: Puebla de Don Fadrique, Cazorla, Quesada, Jódar, Cambil, Alcala la Real, Priego de Córdoba, Rute, Archidona, Villanueva del Trabuco i Villanueva del Gauche.
El Ramal Sud, que va néixer com una alternativa al tram nord, transcorre en part pel massís muntanyós de Sierra Nevada i creua la Sierra de Baza; continua per un petit tram de l'Alpujarra almeriense i per l'Alpujarra granadina, tota ella d'atractiu excepcional amb pobles amb arquitectura popular, artesania i gastronomia autòctones; s'endinsa a la preciosa vall de Lecrín amb multitud de tarongers y sèquies; abans d'arribar al seu final passa per Alhama de Granada, situada entre enormes faixes de roca que formen veritables muralles naturals.
L'itinerari d'aquest ramal sud és: Puebla de Don Fadrique, Huéscar, Galera, Cúllar, Baza, Charches, Puerto de la Ragua, Bayárcal, Válor, Trevélez, Pitres, Lanjarón, Saleres, Alhama de Granada, Riogordo i Villanueva del Gauche.
Al final del seu traçat, després de Villanueva del Cauche recorre llocs tan interessants com la serra del Valle de Abdalajís, el Chorro, paradís de l'escalada, i la serrania de Ronda, recorre els plans de Libar i Montejaque i creua el Parc Natural de Grazalema; continua pel Parc Natural de los Alcornocales amb un dels més extensos alzinars del món i abans d'arribar al seu final discorre per la serra d'Ojén, de gran valor botànic i paisatgístic.
Els punts més destacats de l'itinerari des de la bifurcació fins al final són: Villanueva del Gauche, Antequera, Ardales, El Burgo, Arriate, Ronda, Ubrique, Castellar de la Frontera i Tarifa. La variant GR 7-9 d'Antequera a Cuevas Bajas (ramal nord), amb 26 km,
té l'itinerari següent: Antequera, cortijo de los Almendros, camí de las Algaidas, cruïlla del riu Guadalhorce i A-92, camí de la Venta del Río a la caseria de Rojas, Cartoajal, col·legi, cementiri, dipòsits d'aigua, camí d'Antequera a Cuevas Bajas, realengas de Cuevas Bajas a Antequera, camí de Pajariego i Cuevas Bajas.
Entre els dos ramals i la variant sumen uns 1500 km d'aquest sender senyalitzats a Andalusia.

GR 39 Carrerada Reial de la Mesta
La Carrerada de la Mesta s'ha recuperat, en la major part del seu traçat original, amb la senyalització d'aquest sender. Alguns trams primitius s'han evitat per estar intransitables.
L'itinerari per la comunitat d'Andalusia està definit per un magnífic paisatge de dehesa, conreus de cereals, boscos d'aprofitament cinegètic i nombrosos rius i torrents amb la seva típica vegetació de ribera. Una constant es repeteix en tot el recorregut, l'harmonia entre el medi i l'aprofitament humà; coexistint l'agricultura i l'explotació ramadera.
El recorregut, de 112 km, és el següent: ermita Virgen de Veredas, El Guijo, El Viso, Hinojosa del Duque, La Granjuela, Fuente Obejuna y La Coronada (Córdoba).

GR 40 Carrerada Reial Soriana
És la de major longitud de les nou carrerades principals que creuen la península. Transcorre per deheses pedrocheñas, finques i cortijos de la serra. En el primer tram, del terme de Torrecampo a Pozoblanco, existeixen uns ecosistemes de dehesa, mont baix i pseudoestepa, amb traçat més o menys definit i en alguns termes molt ben delimitat.
El seu recorregut per Andalusia és de 105 km i transcorre per: Córdoba, ermita de Linares, Cerro Muriano, Villaharta, Pozoblanco, El Guijo i ermita de Virgen de Veredas. (Córdoba) 105 Km.

GR 41 Carrerada de las Buervas
S'inicia al poble fronterer portuguès de Barrancos, creua la serra Norte de Huelva de nord-oest a sud-est i entra a la província de Sevilla per arribar a la seva pròpia capital. Gran part del recorregut transcorre pel Parc Natural de la Sierra de Aracena y Picos de Aroche a l'extrem occidental de Serra Morena, on predomina l'alzinar, també n'hi ha a les obagues i a les valls.
El seu itinerari, de 154 km, és el següent: Barrancos (Portugal), Ribera del Múrtigas (N-435), embassament d'Aracena (Ctra. local Aracena - Cañavera), Zufre, castell de las Guadas, Cortijo de la Calera, Gerena, Camas i Sevilla.
Té tres variants, la GR 41-1, amb 8 km de llargada i l'itinerari: GR 41, Cerro Verdugo (prop del barranc de la Papúa), Majada Nueva i GR 41; la GR 41-2, que és un circular de 18 km amb inici/final a Zufre que recorre paratges propers a les serres del Zorrero i Magallanes; i la GR 41-3, amb 48 km de llargada i l'itinerari: Zufre (GR 41), Higuera de la Sierra, Jabuguillo, Aracena, Los Marines, Fuenteheridos, Galaroza i Las Murtiguillas.

GR 42 Carrerada Real Lleonesa occidental
Comença a Aroche i arriba al límit amb la Comunitat Estremenya després de recórrer el Parc Natural de la Sierra de Aracena y Picos de Aroche en sentit sud -nord-est i de creuar els senders GR 41 i GR 48.
El seu itinerari tindrà 112 km, amb el recorregut següent: Aroche (Huelva), Ribera del Múrtiga (Ctra local a Encinasola), Cumbres de En medio y Segura de León (Badajoz). Actualment hi ha senyalitzats 56 km que discorren per terreny de suaus pendents i bells paisatges amb alzinars.
Hi ha la variant 42-1, de 57 km i amb l'itinerari: Aroche (GR 42), Cortegana, Almonaster La Real, Aguafría, Jabugo, Galarosa, Valdelarco i Cumbres Mayores.

G
R 47 Camino de las Minas
Es desenvolupa íntegrament pel Parc Natural de la Sierra de Aracena y Picos de Aroche amb abundant alzinar. Tram senyalitzat: ermita de Santa Eulalia - Hinojales.- 60 Km. Passa per Alájar, bonic poble que s'estén a l'ombra de la penya d'Arias Montano. La ribera del riu Alájar forma una bella gorja, amb vells molins. Passa per la localitat de Fuenteheridos el casc urbà de la qual està declarat Conjunt Històrico-Artístic per les seves belles cases encalcinades de teules corbes i pels seus carrers empedrats de calç.
El descens cap a Las Buervas es fa a través d'un vell camí empedrat de gran bellesa. El poble de Cortelazor destaca per la seva preuada mel i la seva parròquia del segle XVI. Més endavant s'entra a la soledat de la serra d'Hinojales i s'arriba al poble del mateix nom on destaca el temple parroquial de finals del segle XV d'estil gòtic.
L'itinerari és el següent: ermita de Santa Eulalia, Alájar, Fuenteheridos, Cortelazor, Hinojales (GR 41), barranc de Borboyelo (GR 48) i Cañaveral de León.

GR 48 Sender de Sierra Morena
S'inicia a la localitat portuguesa de Barrancos, com el GR 41, creua el nord del Parc Natural de la Sierra de Aracena y Picos de Aroche; d'Encinasola continua entre alzinars amb bells paratges com les ribes del riu Murtigas, després de Cumbres Mayores recorre bellíssims paratges. Passat Hornachuelos recorre el Parc Natural del mateix nom i una de les zones cinegètiques més importants d'Andalusia. El seu traçat continua entre la serra i la vall del Guadalquivir, tot utilitzant des de vies ramaderes fins a carreteres asfaltades de poc trànsit.
A Còrdova continua entre serra i campinya, fins arribar al Parc Periurbà de la Sierrezuela a Posadas. Més endavant s'endinsa a la sierra Morena i després pel torrent Bejarano, que conserva restes d'antics molins bataners. Després de Còrdova el sender va cap a l'embassament de Guadalmellato i per diverses carrerades arriba al Parc Natural de la sierra de Montoro i acaba a l'embassament del riu Yeguas.
Els punts més destacats del seu itinerari són: Barrancos (Portugal), Encinasola, Cumbres de San Bartolomé, Cumbres Mayores (GR 42-1, Cerro el Bujo, Hinojales (GR 41), Cañaveral de León, Arroyomolinos de León, Cala, Santa Olalla de Cala, El Real de La Jara, Almadén de la Plata, riu Viar (Dehesa de Upa), riu Viar, Cazalla de la Sierra, San Nicolás del Puerto, Cerro del Hierro, Las Navas de la Concepción, Puebla de los Infantes, Hornachuelos, Posadas, Almodóvar del Río, Sta. Mª de Trassierra, Córdoba, Alcolea (PR-A 53), embassament de Guadalmellato, Adamuz, Montoro i presa del riu Yeguas. 284 Km; senyalitzats: 229 Km; falta el tram de la província de Sevilla.

GR 92 Sender Mediterrani
El tram d'aquest sender per terres andaluses està en fase de construcció. Està previst que passi per les províncies d'Almeria, Granada i Cadis. L'itinerari per la província d'Almeria, d'uns 170 km, serà: Adra, Balanegra, Almerimar, Urb. Roquetas de Mar, Aguadulce, Almería, Costacabana, Retamar, Cabo de Gata, Fabriquilla, San José, Los Escullos, Rodalquilar, Las Negras, Aguaamarga, Carboneras, Mojacar, Garrucha, Villaricos i San Juan de los Terreros. Actualment hi ha senyalitzat el tram: Adra, Balanegra, Almerimar, Urb. Roquetas de Mar i Aguadulce de 59 km.

GR 100 Ruta de la Plata
El tram d'Andalusia s'iniciarà al Real de Jara, procedent de Monesterio, i continuarà per Almadén de la Plata, Castiblanco de los Arroyos, Guillena, Santiponce, Sevilla, Jerez de la Frontera fins arribar a Càdis després de fer uns 200 km de recorregut.

GR 140 Sender d'Almeria
Uneix el GR 7 (Puerto de Ragua) amb el GR 92 (Cabo de Gata) tot passant per serra Gàdor i seguint el curs del riu Andarax, amb un recorregut de 160 km i amb l'itinerari següent: Bayarcal, Laujar de Andrax, Padules, Santa Fe de Mondújar, Pechina, Níjar i Cabo de Gata (GR 92).- 160 km.

GR 142 Sender de l'Alpujarra
Creua la cara sud de serra Nevada i recorre nombrosos pobles alpujarrenys. Des de Lanjarón continua per Órgiva, puja per el riu Guadalfeo, creua per les seves "carihuelas" -serpentejants camins empedrats- i enllaça pobles preciosos com són els de la Tahá, Busquístar, Notáez, Cástaras, Nieles i Lobras. Passa per nombrosos molins d'aigua (el de Cádiar encara funciona). Des de Cádiar, seguint cap a l'est, salta al vessant del riu Adra. Entre rambles cobertes de vegetació transcorre per poblacions insòlites com Jorairátar, Darrícal, Lucainena i Alcolea. Entra a la vall d'Andaráx, entre fonts i vinyes, per Laujar d'Andaráx i els pobles de Benecíd, Almócita i Padules. I des de Canjáyar, per una bonica pujada d'emparrats, arriba a Ohanes i creua la serra en direcció nord-oest cap a Abrucena per acabar a Fiñana.
El seu itinerari previst és de 144 km per: Lanjarón, Orgiva, Mecinas Fondales, Ferreirola, Busquistar, Notaez, Cástaraz, Nieles, Lobras, Cádiar, Jorairátar, Los Monteros, Las Canteras, Darrical, Lucainena, Alcolea, Láujar de Andarax, Almócita, Fondón, Padules, Canjáyar, Ohanes, Abrucena (GR 148) i Fiñana. Actualment està senyalitzat el tram: Darrical, Berja, Laujar, Abrucena, Fiñana i Huéneja.

GR 144 Ruta de la Transhumància
La seva longitud total és de 70 km i està totalment senyalitzat. L'itinerari discorre per: Control de Ramblaseca (Campos de Hernán Perea), El Salto del Moro, Nacimiento del Río Segura, Fuente Segura, Casas de Carrasco, Aroca, Cerro del Roblecillo, Hornos El Viejo, Cerro de la Pesquera i Puente Mocha de Beas de Segura.

GR 146 Ruta Monte y Olivo
El seu itinerari, totalment senyalitzat, de 50 km discorre íntegrament per terres de Jaén. Els punts més significatius són: Hornos de Segura (GR 144), Cortijos Nuevos, La Puerta de Segura, Torres de Albanchez i Villarodrigo.

GR 147 Sierra Profunda

Itinerari totalment senyalitzat que discorre per terres de Jaén, que amb 50 km de longitud té el recorregut següent: Santiago de la Espada, La Toba, Prado Maguillo, Río Madera, Segura de la Sierra i Benatae.

GR 148 Abrucena - Tahal
Uneix el GR 142 amb el GR 143 amb l'itinerari següent: Abrucena (GR 142), Doña María, Bergal i Tahal (GR 143)
.

GR 243 Sierra de las Nieves

El seu itinerari és: Ronda, El Burgo, Los Sauces, Yunquera, Tolox, Guaro, Monta, Istán, Juanar i Ojén.
- Variant GR 243-1.- Rodalies de Monda, Juanar i Istán; 19 km.


[ Principal | Senderisme | Senders de Catalunya|Península ibèrica|Senders d'Europa|Rutes temàtiques  |Barnatresc|Bústia ]

Copyright © 1999 Associació d'Entitats Excursionistes del Barcelonès i A.E. Senders de Catalunya