GALÍCIA

Federación Galega de Montañismo
Rua Celso Emilio Ferreiro, 9 Ofic. 1ª; 36203 Vigo (Pontevedra)
Tel. 986 424 331; Fax. 986 424 338
fgm@jet.es


ENLLAÇOS
amb webs relacionades amb els senders de Galícia.


Galícia i les comunitats veïnes. Cliqueu sobre el mapa per ampliar-lo. Font: FEDME. E:1:180.000

SENDERS
GR 1 Sender Històric
GR 50 Ruta do Medievo
GR 52 Ruta dos Ríos
GR 53 Panoràmic de Vigo
GR 56 Transourensà
GR 57 Camí da Franqueira
GR 58 Sender "As Greas"
GR 59 Sender "Roteiro ecolóxico do Morrazo"
GR 65 Camí de Santiago
GR 94 Rural de Galícia

GR 1 Sender Històric
L'itinerari per Galícia solament té definit un recorregut circular, denominada Rota da Marronda, amb inici i final a Fondeo; aquest recorregut té 66 km i passa per: Fonteo, Pereira, O Cádavo, Estornín, Cubilledo, Cabreira, Piñeira, Cortelleva, Mandriras, A Braña i Fonteo.

GR 50 Ruta do Medievo
S'inicia al nord de la província de la Coruña, a Betanzos, i continua per Monfero, Caaveiro, Naraio, Moeche, Cerdedo, San Andrés de Teixido fins a Cabo Ortegla; un recorregut de 90 km que discorre entre els paisatges gallecs més típics, per les valls i les zones de baixa muntanya de la Galícia interior, travessa boscos de castanyers i pinedes entre la verda vegetació de les zones humides dels rius gallecs. Importants mostres del patrimoni cultural i artístic són el monestir de Monfero, el de Caaveiro, els castells de Moeche i Narahío o el santuari de San Andrés de Teixido. El fermall final el posen els impressionants penya-segats del Cabo Ortegal, que s'aixequen a més de cinc-cents metres sobre el nivell del mar.

GR 52 Ruta dos Ríos
Com el GR 50, té l'inici a Betanzos però en lloc de dirigir-se cap al nord de la província de la Coruña ho fa cap al sud. Els punts més significatius dels seus 195 km de recorregut són: Betanzos, Chelo, Sobrados dos Monxes, O Pino, Vedra, Rois, Barbanza, Ribeira i Corrubedo. Seguint el curs natural dels rius, els seus punts més significatius són: l'ermita de Belén, el monestir de Sobrado dos Monxes, l'itinerari pel riu Ulla i el Parc Dunar de Corrubedo. En alguns punts l'itinerari puja a les muntanyes que envolten les valls i en aquestes ocasions es pot gaudir de panoràmiques de gran bellesa.

GR 53 Panoràmic de Vigo
Pels límits del municipi viguès, pel vessant muntanyós, ofereix vistes sorprenents sobre la ciutat i la seva ria. El seu recorregut de 58 km té com a punts de referència: Saiáns, A Garrida, Puxeiros i Madroa; s'hi ha de destacar com a interessants les esglésies de San Xurxo, a Saiánes, i la de San Bartolomeu, a Alba, que estan situades en bonics paratges, així com les cases rurals de Chandebrito (Nigrán) i Fraga, a Muíño de Zamáns.

GR 56 Transourensà
Per vells camins enllaça el Cañón de Sil amb el massís de Manzaneda, té uns 100 km de llarg. S'inicia a la desembocadura del riu Sil, passa pel monestir de San Estevo de Ribas de Sil i el mirador de As Gándaras; després de passar per Sacardebois continua pel massís Central Aourensà i arriba a l'estació hivernal de Manzaneda, final del recorregut.

GR 57 Camí da Franqueira
Es tracta d'un antic camí de romiatge a Franqueira que ha estat recuperat com a GR, és un itinerari ple de vida rural d'uns 52 km per valls, boscos, rius i d'un seguit d'interessants esglésies parroquials: Redondela, Cepeda, Cortellas, Toutón, Frades, Mondariz, Meirol i A Franqueira.

GR 58 Sender"As Greas"
Es tracta d'un recorregut circular que permet visitar paratges de bellesa excepcional com és el cas dels molins de la Devesa, Carballeira de Barragán, Riberas i Fraga de Couñago, Foxo dos Lobos i Braña, el bosc de ribera de Borbén, el conjunt megalític de Monte Penide, les ribes del Zamáns i els molins de Maquía, el castro de Chandebrito, les maresmes del Minor, la costa rocosa de Baoina, el far de Budiño... Magnífics miradors permeten admirar paisatges com l'engorjat del riu Otaiven, la serra de Subido, la vall de Borbén, la badia de San Simón... L'itinerari de 202 km té com a punts de referència: Vigo, Nigrán, Baiona, Gondomar, Salcela de Caselas, O Porriño, Mos, Pazos de Borbén, Fornelos de Montes, Soutomayor, Redondela i Vigo.

GR 59 Sender "Roteiro ecolóxico do Morrazo"
Té l'inici a Montes del Faro de Domaio, formoses talaies que dominen tota la península del Morrazo amb formidables panoràmiques de les ries gallegues de Pontevedra i Vigo, recorre un itinerari que complementa perfectament la muntanya i la platja en una de les zones de major interès paisatgístic de Galícia. Els punts de referència més destacats de l'itinerari són: llac de Castiñeiras, Sobreira, Fraga, Ermelo, Portela, Nerga, Cabo Home, Donón, Hío, Aldán Bon, Cabo Udra, Bueu, Ermelo, Pastoriza i Marín.

GR 65 Camí de Santiago
El tram gallec del sender comença al coll d'O Cebreiro i continua per Triacastela, Sarria, Portomarín, Hospital de la Cruz, Palas del Rey, Melide, Arzúa, Rúa i acaba, com el propi camí, a Santiago de Compostel·la. En aquest recorregut, d'uns 160 km, cal destacar el conjunt monumental d'O Cebreiro, el monestir de Samos, el casc antic de Sarria, l'església de Portomarín, el temple romànic de Vilar de Donas, el creuer de Melide i el conjunt urbà de Santiago.
L'itinerari solament està senyalitzat amb les fletxes grogues pròpies del Camí de Santiago.

GR 94 Rural de Galícia
Situat al sud-est galaic és un itinerari que comunica el mar i la muntanya en direcció sud-nord. Va d'A Madroa, un famós mirador de Vigo, fins al barri de Conxo a Santiago de Compostel·la tot passant pel castell de Soutomaior, Campo Lameiro, Cequeril i Luou. En total té 138 km de llargada. L'arquitectura rural és present tot al llarg de l'itinerari (esglésies, ponts, horreos, etc.).


[ Principal | Senderisme | Senders de Catalunya|Península ibèrica|Senders d'Europa|Rutes temàtiques  |Barnatresc|Bústia ]

Copyright © 1999 Associació d'Entitats Excursionistes del Barcelonès i A.E. Senders de Catalunya